Amnesty International vyzýva SR na podpis Dohovoru o kazetovej munícii

NETKY.SK • 30 Júl 2010, 12:15 • 2 min
Amnesty International vyzýva SR na podpis Dohovoru o kazetovej munícii

Amnesty International vyzýva SR na podpis Dohovoru o kazetovej munícii

slovakia

left justify in out

img

Mimovládna ľudskoprávna organizácia Amnesty International vyzvala novú slovenskú vládu, aby urýchlene podpísala Dohovor o kazetovej munícii.
      Medzinárodný Dohovor o kazetovej munícii, ktorý zakazuje výrobu, skladovanie, použitie a transfer kazetovej munície, vstúpi do platnosti 1. augusta 2010. Od decembra 2008 ho podpísalo už 107 krajín. Zmluvu podpísala aj absolútna väčšina členských štátov EÚ a NATO, informovala dnes TASR Martina Mazúrová, kampaňová koordinátorka Amnesty International Slovensko.
      "Zatiaľ čo tieto krajiny oslavujú začiatok platnosti zmluvy, ktorá zachráni nespočetné množstvo životov, na Slovensku sa naďalej táto nehumánna munícia, ktorá spôsobuje civilnému obyvateľstvu rovnaké utrpenie ako nášľapné míny, vyrába", uviedla Mazúrová.
      Dohovor priznáva aj právo prijímať pomoc pre jednotlivcov a komunity, ktoré boli postihnuté touto zbraňou. Slovensko zostáva jednou z posledných štyroch krajín EÚ, ktoré vyrábali alebo vyrábajú kazetovú muníciu a nepodpísali túto medzinárodnú zmluvu.
      "Táto pozícia zaraďuje Slovenskú republiku na medzinárodnej scéne ku krajinám, ktorým sú ľahostajné desaťtisíce civilistov zabitých touto zbraňou. Nová vláda by mala prehodnotiť súčasnú pozíciu SR a v čo najkratšom čase by mala k Dohovoru pristúpiť," podotkla Mazúrová.
      EÚ vyzvala svoje členské štáty na prijatie tejto významnej humanitárnej a odzbrojovacej zmluvy. V júli 2010 prijal Európsky parlament rezolúciu, ktorou urgentne vyzval všetky členské štáty EÚ na podpísanie a ratifikáciu Dohovoru o kazetovej munícii do konca roka 2010.
      Rezolúcia tiež vyzýva štáty, ktoré doteraz Dohovor nepodpísali, aby okamžite podnikli dočasné kroky vrátane prijatia moratória na používanie, výrobu a transfer kazetovej munície.
      "Podľa predstaviteľov bývalej vlády by ratifikácia Dohovoru znamenala veľkú záťaž pre štátny rozpočet, pretože by predstavovala náklady na okamžité prezbrojenie armády a ukončenie muničného programu. Takéto vyhlásenia považujeme za zavádzajúce, pretože dohovor umožňuje štátom zničiť svoje zásoby kazetovej munície do ôsmich rokov a ďalších osem rokov na zničenie môžu dostať, ak majú týchto zásob veľa. Navyše, podľa paragrafu číslo 6 Dohovoru majú štáty právo prijímať od ostatných signatárov technickú, materiálnu aj finančnú pomoc", dodala Mazúrová.
      Amnesty International už druhý rok vedie kampaň za pristúpenie Slovenska k Dohovoru, do ktorej sa svojim podpisom zapojili tisícky ľudí na Slovensku. Organizácia tiež listom vyzvala nového ministra obrany, aby sa zasadil za čo najskoršie pristúpenie SR k Dohovoru.
      "Každá krajina, ktorá si želá zabrániť ďalšiemu utrpeniu z hrôz kazetovej munície, by mala pristúpiť k zákazu teraz," povedala Mazúrová.
      Kazetová munícia, niekedy označovaná ako "kontajnerová", je druh munície, ktorý obsahuje niekoľko desiatok až stoviek malých bômb. Táto munícia sa používa na zasiahnutie viacerých cieľov naraz, a na pomerne malé územie tak často dopadne až niekoľko desiatok tisíc kusov.
      Kvôli ich širokému rozptylu pri zásahu nie je možné rozlíšiť vojenské ciele od civilných, takže ich dopad na civilné obyvateľstvo býva katastrofálny, najmä ak sú použité v obývaných oblastiach alebo v ich blízkosti. Mnohé z rozptýlených bômb nevybuchnú a stávajú sa z nich míny, ktoré mrzačia a zabíjajú ľudí ešte roky po skončení konfliktu. V priemere jedna štvrtina civilných obetí kazetovej munície sú deti.
      Kazetové bomby prvýkrát použili nemecké a ruské vojská počas druhej svetovej vojny. Odvtedy boli použité vo viac ako tridsiatich krajinách sveta, napr. v Afganistane, Gruzínsku, Iraku, Kambodži, Laose, Vietname, Srí Lanke a v bývalej Juhoslávii.
      Slovenská republika sa naďalej podieľa na výrobe a exporte tohto druhu munície. Aj armáda SR má na sklade tento typ munície. Spoločnosť ZVS holding v Dubnici nad Váhom vyrába typ 122 mm rakety Agát, ktorá sa vyváža do Turecka. Podľa registra konvenčných zbraní OSN vyviezlo Slovensko do tejto krajiny v roku 2007 dovedna 380 rakiet typu Agát.
      Za ratifikáciu a implementáciu zmluvy intenzívne bojuje koalícia mimovládnych organizácií, do ktorej patrí aj Amnesty International, s názvom Koalícia kazetovej mu­nície (Cluster Munition Coalition – CMC).
      Koalícia združuje okolo 300 mimo­vládnych organizácií z viac ako 80 krajín sveta. V koalícii pôso­bia i členovia tímu, ktorí viedli kampaň na zákaz mín, ktorá dopomohla k vzniku a ratifikácii Dohovoru o zákaze mín v roku 1997. Túto medzinárodnú kampaň ocenili Nobelovou cenou za mier.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona