Amnesty International vyzvala OSN, aby sa vzdala práva veta v prípadoch genocídy

NETKY.SK • 25 Február 2015, 09:27 • 2 min
Amnesty International vyzvala OSN, aby sa vzdala práva veta v prípadoch genocídy

LONDÝN - Ľudskoprávna organizácia Amnesty International (AI) vyzvala päť stálych členov Bezpečnostnej rady OSN, aby sa vzdali svojho práva veta v prípadoch masových zverstiev. Oznámila to dnes stanica BBC.

slovakia

left justify in out

Vo svojej výročnej správe AI uvádza, že globálna reakcia na sériu katastrof, ktoré sa udiali v roku 2014, je hanebná. Podľa AI sú bohaté krajiny vinné z "otrasného" prístupu, a to najmä pre nedostatočnú ochranu utečencov.

 

Vyhliadka na rok 2015 je takisto bezútešná, dodáva AI s tým, že vlaňajší rok bol pre obete konfliktov a násilia katastrofálny. Svetoví lídri musia konať bezprostredne, aby sa vyrovnali s meniacou sa podstatou ozbrojených sporov.

 

Generálny tajomník AI Salil Shetty vo vyhlásení uviedol, že BR OSN pri ochrane civilistov "úboho zlyhala". Namiesto toho päť jej stálych členov - Británia, Čína, Francúzsko, Rusko a USA - využili svoje právo veta na "presadzovanie vlastných geopolitických záujmov," citovala BBC šéfa tejto organizácie so sídlom v Londýne.

 

Najväčšie zverstvá boli podľa AI spáchané vlani v Sýrii, Iraku, Nigérii, Stredoafrickej republike (SAR) a inde, pričom došlo k jednej z najväčších utečeneckých kríz v dejinách sveta, keďže situácia v Sýrii vyhnala z domovov štyri milióny ľudí, zatiaľ čo v Stredozemnom mori zomierajú stále tisíce migrantov z Afriky a Blízkeho východu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies