Amnesty International vyhlásila kubánskeho umelca Maldonada za väzňa svedomia

NETKY.SK • 30 September 2015, 07:16 • 2 min
Amnesty International vyhlásila kubánskeho umelca Maldonada za väzňa svedomia

HAVANA - Ľudskoprávna organizácia Amnesty International (AI) vyhlásila v utorok kubánskeho umelca Danila Maldonada za jediného väzňa svedomia na ostrove a vyzvala úrady v Havane na jeho prepustenie.

slovakia

left justify in out

Maldonado (32) sa dostal do väzenia vlani v decembri "za neúctu voči vodcom revolúcie", keď zosmiešnil Fidela Castra a jeho brata Raúla, súčasného prezidenta, uviedla AI. Maldonado totiž namaľoval na dve prasiatka "Fidel" a "Raúl".


"Vyhlasujeme ho za väzňa svedomia. V súčasnosti je jediným väzňom svedomia na Kube. Zaoberáme sa však množstvom ďalších prípadov," citovala agentúra Reuters hovorkyňu AI Josefinu Salomonovú.


Raúl Castro a americký prezident Barack Obama vlani 17. decembra oznámili úmysel normalizovať vzťahy medzi svojimi krajinami. Kuba odvtedy prepustila 53 väzňov, ktorých USA označovali za politických.


Maldonada zadržali po tom, čo polícia objavila v kufri jeho taxíka obe zvieratá, ktoré plánoval priviesť na výstavu. Od 8. septembra drží hladovku, dodala AI.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies