Amnesty International: V Malawi stále vraždia albínov

NETKY.SK • 7 Jún 2016, 11:37 • 2 min
Amnesty International: V Malawi stále vraždia albínov

LILONGWE - Polícii sa nedarí zastaviť vlnu vrážd albínov v juhoafrickom štáte Malawi. Informovala o tom dnes ľudskoprávna organizácia Amnesty International (AI).

slovakia

left justify in out

Chudobná krajina zažíva posledné dva roky vlnu násilných útokov na ľudí s albinizmom. Od novembra 2014 bolo v Malawi zabitých najmenej 18 albínov a unesených ich bolo najmenej päť, pričom sú dodnes nezvestní, uviedla v správe AI.

 

Ich kosti údajne predali liečiteľom praktizujúcim tradičnú medicínu v Malawi a Mozambiku, ktorí ich využívajú na kúzla a magické nápoje.

 

"Ľudia mi vravia rovno do tváre, že ma predajú. Raz mi niekto povedal, že mám cenu šesť miliónov kwách (10.000 dolárov). Dotkli sa ma poznámky, že mám kúpnu hodnotu," povedal výskumníkom muž-albín.

 

Vraždy a surové útoky "vytvorili ovzdušie hrôzy", ktoré pociťuje 10.000 albínov žijúcich v Malawi. Uviedol to riaditeľ AI pre južnú Afriku Deprose Muchena, ktorého dnes citovala agentúra DPA.

 

Polícia zaznamenala od novembra 2014 najmenej 39 ilegálnych exhumácií albínov alebo prípadov ľudí, ktorí vlastnili kosti či telesné časti albínov. Polícia zaznamenala v rovnakom období aj najmenej 69 zločinov proti albínom.

Je však iba málo usvedčených a odsúdených vinníkov. Polícia totiž nemá primeraný výcvik, znalosti a zdroje na vyšetrenie takýchto trestných činov, uviedla AI v správe.

 

"Malawijské úrady zúfalo sklamali (pri ochrane albínov) a nechali túto skupinu obyvateľov na milosť a nemilosť zločineckých gangov, ktoré ich prenasledujú a chytajú kvôli telesným častiam," uviedol Muchena.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies