Amnesty International: Američania nevyšetrovali civilné obete v Afganistane

NETKY.SK • 11 August 2014, 09:06 • 2 min
Amnesty International: Američania nevyšetrovali civilné obete v Afganistane

KÁBUL - Rodiny tisícov civilných obetí operácií USA a NATO v Afganistane sa nedočkali spravodlivosti, konštatovala dnes v správe medzinárodná ľudskoprávna organizácia Amnesty International (AI).

slovakia

left justify in out

Podľa nej "ani očividné vojnové zločiny" neboli vyšetrené a potrestané.
      

"Od začiatku invázie americké sily zabili alebo zranili tisíce Afgancov, avšak obete a ich rodiny majú malú šancu na odškodnenie," citovala agentúra DPA z vyhlásenia Richarda Bennetta z AI.
      

"Systém americkej vojenskej justície takmer vždy zlyhal, keď išlo o prisúdenie zodpovednosti vojakom za nezákonné zabíjanie a iné zneužívanie," povedal Bennett.
      

Kritická správa AI je zameraná najmä na letecké útoky a nočné operácie amerických síl vrátane špeciálnych. Takéto akcie boli predmetom sporov medzi afganským prezidentom Hámidom Karzajom a jeho západnými spojencami.Ľudskoprávna organizácia skúmala takisto prípady vyše 140 zabitých civilistov, ktoré neboli predmetom trestného stíhania zo strany americkej armády.

 

"Dôkazy o možných vojnových zločinoch a nezákonnom zabíjaní boli zdanlivo ignorované," uviedol Bennett.

 

Organizácia vyšetrovala aj desať incidentov, ku ktorým došlo v rokoch 2009-2013. Dve z týchto prípadových štúdií zahŕňajú podľa AI "bohaté a presvedčivé dôkazy o vojnových zločinoch", nikto však nebol trestne stíhaný.
      

Správa AI obsahuje taktiež rozhovory s ľuďmi, ktorí boli vystavení mučeniu, keď ich zadržiavali americkí vojaci. "Štyria ľudia ma bili káblami. Zviazali mi nohy a bili ma drevenou palicou po chodidlách. Bili ma do tváre a kopali ma. Hlavu mi udreli o zem," tvrdil jeden z Afgancov. Dodal, že ho hodili aj do sudu s vodou a vystavili elektrickým šokom. Uviedol, že bol svedkom zabitia iného väzňa v americkom väzení.
      

Správa AI dokumentuje nedostatok transparentnosti pri vyšetrovaní a stíhaní za nezákonné zabíjanie civilistov. Za hlavnú prekážku spravodlivosti organizácia považuje "štrukturálne trhliny v systéme americkej vojenskej justície, ktoré bránia vyšetrovaniu a stíhaniu zločinov proti civilistom". Podľa Bennetta tento systém naliehavo potrebuje reformu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona