Amnesty International Slovensko vyzýva vládu, aby reagovala na prípady násilia na Ukrajine

NETKY.SK • 15 November 2014, 11:47 • 2 min
Amnesty International Slovensko vyzýva vládu, aby reagovala na prípady násilia na Ukrajine

BRATISLAVA - Amnesty International Slovensko upozorňuje na vážnu situáciu a porušovanie ľudských práv civilného obyvateľstva na Ukrajine.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Pred plánovanou návštevou ukrajinského prezidenta Petra Porošenka do Bratislavy zároveň vyzýva slovenskú vládu, aby aktívne reagovala na prípady násilia a zasadzovala sa za ochranu života a ľudské práva civilistov. Agentúru SITA o tom informovala Lenka Machlicová z Amnesty International Slovensko.

Amnesty pred niekoľkými dňami vyzvala listami slovenského prezidenta Andreja Kisku a slovenského veľvyslanca na Ukrajine Pavla Hamžíka, aby prezidentovi Ukrajiny pripomenuli záväzok dodržiavania medzinárodného humanitárneho práva a ľudských práv. Slovenská pobočka tiež vyjadrila obavy nad dôkazmi používania kazetovej munície v ozbrojenom konflikte na východe Ukrajiny.

 

Slovenská vláda prijala vo februári tohto roka akčný plán na pristúpenie k Dohovoru o zákaze používania kazetovej munície. „Zo záväzkov vyplývajúcich z Dohovoru má Slovensko povinnosť apelovať aj na ukrajinskú vládu, aby čo najskôr k Dohovoru o kazetovej munícii pristúpila,“ povedala riaditeľka Amnesty International Slovensko Jana Malovičová. 

 

Amnesty International zdokumentovala prípady mučenia, ku ktorým dochádza zo strany ukrajinských bezpečnostných zložiek a zo strany protivládnych ozbrojených skupín. Podľa AIS páchatelia týchto zločinov často nie sú potrestaní. Deklarovaná potreba obnovenia mieru a stability v krajine zo strany slovenskej vlády musí byť pretavená do reálnych skutkov. Slovensko musí vytvoriť tlak na potrebu rýchleho a nezávislého vyšetrovania prípadov mučenia na východe a juhovýchode Ukrajiny a aktívne upozorňovať na nutnosť dodržiavania záväzkov v súvislosti s ľudskými právami, dodala Malovičová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies