Amnesty International prirovnáva väznenie Alexeja Navaľného k mučeniu

NETKY.SK • 7 Apríl 2021, 08:34 • 2 min
Amnesty International prirovnáva väznenie Alexeja Navaľného k mučeniu

MOSKVA – Ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj je podľa Amnesty International vystavený neľudskému zaobchádzaniu, čo môže ohroziť aj jeho život.

slovakia

left justify in out

Tvrdí to generálna tajomníčka Amnesty International Agnès Callamardová. Tá pre agentúru Reuters povedala, že podmienky za akých je väznený najväčší kritik Moskvy Alexej Navaľnyj, sa dá považovať za mučenie, čo môže viesť aj jeho smrti.

 

„Ruské úrady ho možno stavajú do situácie pomalej smrti a snažia sa zakryť, čo sa s ním deje,“ povedala Callamardová pred zverejnením výročnej správy ľudskoprávnej organizácie.

 

Dodala, že ruské úrady porušujú jeho práva. Amnesty International tiež uvádza, že Navaľnyj čelí vo väzení spánkovej deprivácii a nemá prístup k lekárovi, ktorému verí.  

 

Prečítajte si tiež: Alexej Navaľný prirovnal život vo väzení ku koncentračnému táboru

 

Opozičný líder v priebehu minulého týždňa zahájil protestnú hladovku, aby dozorcov prinútil poskytnúť mu adekvátnu zdravotnú starostlivosť. Sťažuje sa na veľké bolesti chrbta a nohy. Kremeľ odmietol jeho zdravotný stav komentovať a uviedol, že ide o záležitosti väzenskej správy.

 

Tá minulý týždeň uviedla, že 44-ročný politický aktivista dostáva nevyhnutnú starostlivosť. Tento týždeň Navaľného previezli do väzenskej nemocnice. Opozičný politik bol po návrate z Nemecka, kde sa liečil z otravy nervovo-paralytickou látkou novičok, zatknutý a odsúdený na dva a pol roka za mrežami.

 

Dôvodom je, že mal porušiť režim podmienečného trestu. Navaľnyj jeho obvinenia považuje za politicky motivované. Útok na svoju osobu, ktorý takmer neprežil pripisuje ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi a tajnej službe FSB. Moskva však tieto obvinenia odmieta.

 

V utorok sa dokonca zišlo zopár priaznivcov opozičného lídra pre väznicou. Prišli tam protestovať proti ťažkým podmienkam, v ktorých Navaľného držia.

 

Mohlo by vás zaujímať: Navaľnyj sa sťažuje na zlé podmienky vo väzení, vedeniu poslal otvorený list



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies