Amnesty International: Militanti z Gazy spáchali vojnové zločiny

NETKY.SK • 26 Marec 2015, 12:40 • 2 min
Amnesty International: Militanti z Gazy spáchali vojnové zločiny

JERUZALEM — Medzinárodná ľudskoprávna organizácia Amnesty International uviedla vo štvrtok vo svojej správe, že palestínski militanti spáchali vojnové zločiny počas vojny v Gaze v roku 2014.

slovakia

left justify in out

Dopustili sa ich útokmi na izraelských aj palestínskych civilistov nerozlišujúcimi projektilmi. Správa je už tretia po dvoch predchádzajúcich, v ktorých AI obvinila Izrael z vojnových zločinov, keď útočil počas vojny na budovy, v ktorých žili Palestínčania. V 50-dňovej vojne zomrelo 2100 Palestínčanov, väčšinou civilistov, a 66 izraelských vojakov a 6 civilistov. 

 

Palestínski militanti vrátane ozbrojeného krídla hnutia Hamás odpaľovali z oblastí obývaných civilistami neriadené strely na miesta obývané izraelskými civilistami, čím porušili medzinárodné právo, uviedla AI. V takých útokoch zomrelo 6 izraelských civilististov a 13 palestínskych civilistov zahynulo, keď zjavne palestínske strely zasiahli palestínsky utečenecký tábor, z čoho Palestínčania obvinili Izrael. Podľa Amnesty International nezávislý expert na muníciu po preskúmaní dôkazov potvrdil, že za útok na tábor sú zodpovední Palestínčania. Ďalším porušením medzinárodného práva je uskladnenie zbraní a munície v civilných budovách a školách zriadených OSN ako aj ostreľovanie miest, kde nachádzali útočište stovky premiestnených civilistov. 

 

"Ničivý následok izraelských útokov je nepopierateľný, no porušenie na jednej strane nikdy nesmie ospravedlniť porušovanie práva ich oponentmi," povedal Philip Luther z Amnesty International. Luther vyzval obe strany - Izraelčanov aj palestínske úrady, aby spolupracovali s OSN a Medzinárodným súdnym dvorom s cieľom ukončiť desaťročia trvajúce nepriateľstvo, ktorým trpia civilisti na oboch stranách. 

 

Predstaviteľ Hamásu Tahír al-Nún obvinenia v správe AI odmietol, pretože podľa neho je založená na výpovedi izraelskej strany. Hamás podľa neho neútočí na civilistov. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona