Amnesty International kritizuje pred MS 2022 Katar, nevyplácajú mzdy robotníkom

NETKY.SK • 26 September 2018, 16:14 • 2 min
Amnesty International kritizuje pred MS 2022 Katar, nevyplácajú mzdy robotníkom

DAUHA - Desiatky robotníkov pracujúcich na projektoch pred futbalovými majstrovstvami sveta v Katare 2022 zostali bez výplaty. Upozornila na to organizácia Amnesty International (AI).

slovakia

left justify in out

V stredu zverejnila správu, podľa ktorej 78 bývalých zamestnancov developerskej spoločnosti Mercury Mena nedostalo zaplatené za svoju prácu na stavbách štadiónov a inej infraštruktúry. Priemerná dlžná suma sa pohybuje od 1370 do 2470 amerických dolárov, rekordná čiastka je 25-tisíc za viac ako desaťročné obdobie. AI pripomína, že všetci poškodení pochádzajú z najchudobnejších častí sveta a v domovských krajinách žijú z menej ako dvoch dolárov na deň.

Spoločnosť, po ktorej sa medzičasom zľahla zem (sídlo firmy neexistuje a nefunguje ani webová stránka), sa bráni, že sa sama stala obeťou neserióznych obchodných partnerov, čo ovplyvnilo ekonomiku firmy. Katarský minister práce uviedol, že podobné praktiky nebude tolerovať a sľúbil právne kroky proti Mercury Mena.

 

Napriek tomu, že spoločnosť už v Katare nepôsobí, vyšetrovanie pokračuje. Podniky v Golfskom zálive výrazne poznačili ceny ropy na svetových trhoch, ktoré sa v najhoršom období v roku 2016 dostali pod hranicu 30 USD za barel, v súčasnosti sa komodita predáva za viac ako 80 USD. Katarskú ekonomiku navyše ovplyvňuje politická situácia v regióne. Okolité krajiny na čele so Saudskou Arábiou a Egyptom obviňujú vládu z podpory terorizmu a uplatňujú obchodnú blokádu krajiny.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Bekö

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona