Amnesty International kritizovala Taliansko za zlé zaobchádzanie s migrantmi

NETKY.SK • 3 November 2016, 08:29 • 2 min
Amnesty International kritizovala Taliansko za zlé zaobchádzanie s migrantmi

RÍM - Taliansko používa na implementáciu odporúčaní Európskej únie týkajúcich sa registrácie migrantov, ktorí do krajiny prichádzajú po mori, čoraz brutálnejšie metódy. Informovala o tom dnes agentúra DPA s odvolaním sa na správu humanitárnej organizácie Amnesty International (AI).

slovakia

left justify in out

Zo správy AI tiež vyplýva, že migranti, ktorí nesúhlasia, aby im boli odobraté odtlačky prstov, sú bezdôvodne zadržiavaní. V niekoľkých málo prípadoch boli migranti vystavovaní "nadmernému používaniu sily, krutému, neľudskému alebo ponižujúcemu zaobchádzaniu, či dokonca mučeniu", uvádza sa v správe.

 

"Strávila som štyri mesiace v (detenčnom stredisku) na Lampeduse. Nesúhlasila som, aby mi odobrali odtlačky prstov, preto som tam bola tak dlho. Napokon som pochopila, že nemám na výber," cituje AI etiópsku žiadateľku o azyl, ktorá prišla do Talianska koncom roka 2015.

 

Podľa AI súvislosť medzi dĺžkou pobytu v detenčnom stredisku a odoberaním odtlačkov prstov potvrdil aj taliansky policajný prezident Alessandro Pansa, ktorý v januári v parlamente povedal, že "dlhší alebo kratší pobyt (migrantov) v detenčnom centre závisí len od odobratia odtlačkov prstov".

 

Systematické kontroly migrantov sú podľa AI súčasťou "hotspotového prístupu" EÚ založeného na prísnejších hraničných kontrolách v krajinách, ktoré ležia na vonkajších hraniciach Únie, ale aj na prerozdeľovaní migrantov v rámci členských štátov EÚ.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies