Amnesty International: Irán sa snaží robiť zo žien stroje na deti

NETKY.SK • 12 Marec 2015, 09:32 • 2 min
Amnesty International: Irán sa snaží robiť zo žien stroje na deti

LONDÝN - Medzinárodná ľudskoprávna organizácia Amnesty International (AI) odsúdila dva návrhy zákonov, ktorými chce iránska vláda zvýšiť pôrodnosť v krajine. AI tvrdí, že tamojšie ženy sa stávajú "strojmi na deti", informovala dnes stanica BBC.

slovakia

left justify in out

Jeden z legislatívnych návrhov stavia mimo zákon dobrovoľnú sterilizáciu a propagáciu antikoncepcie, kým ďalší sťažuje iránskym bezdetným ženám nájsť si zamestnanie. Podľa AI oba legislatívne návrhy by v prípade schválenia vrátili práva žien v Iráne späť o niekoľko desaťročí.

 

Návrhy zákonov by Iránkam tiež sťažili dožadovať sa rozvodu. Okrem toho obsahujú pokyny pre zamestnávateľov, aby pri prijímaní uprednostňovali vydaté ženy, ktoré majú deti. Teherán sa pritom až donedávna snažil obmedzovať nárast obyvateľstva a dotoval antikoncepciu.

 

"Úrady zavádzajú nebezpečnú kultúru, ktorá tamojšie ženy oberá o základné práva a robí z nich stroje na deti. Namiesto ich diskriminácie by si mali uvedomiť, že ide o ľudské bytosti so základnými právami a zrušiť takéto zákony," uviedla podpredsedníčka AI pre Blízky východ a severnú Afriku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies