Amnesty International hlási kruté zaobchádzanie s utečencami v Turecku

NETKY.SK • 16 December 2015, 19:01 • 2 min
Amnesty International hlási kruté zaobchádzanie s utečencami v Turecku

ANKARA - Organizácia na ochranu ľudských práv Amnesty International (AI) dnes vyhlásila, že Turecko zhromaždilo od septembra veľké počty utečencov a uchádzačov o azyl a prepravilo ich do zadržiavacích zariadení, kde s niektorými zle zaobchádzali alebo ich donútili k návratu do Sýrie a Iraku. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

slovakia

left justify in out

AI v dnes zverejnenej správe uviedla, že prípady krutého zaobchádzania sa vyskytovali aj v čase spoločných rozhovorov Turecka a EÚ o migrácii. Organizácia varovala úniu, že riskuje, že bude "spolupáchateľom vážneho porušovania ľudských práv".

 

Turecko má na svojom území najväčší počet utečencov na svete, vrátane 2,2 milióna Sýrčanov, o ktorých sa musí starať.

 

Turecko a EÚ dosiahli tento mesiac dohodu zameranú na zmenšenie prúdu migrantov do Európy. Súčasťou dohody je aj záväzok EÚ, že poskytne tri miliardy eur na pomoc pri zlepšovaní životných podmienok utečencov v Turecku.

 

Turecko poprelo, že núti Sýrčanov vracať sa domov, a vyhlásilo, že všetci navrátilci zakaždým absolvujú aj pohovor s personálom OSN.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona