Amnesty žiada stíhať exprezidenta Busha za schválenie simulovaného topenia

NETKY.SK • 11 November 2010, 14:04 • 2 min
Amnesty žiada stíhať exprezidenta Busha za schválenie simulovaného topenia

Amnesty žiada stíhať exprezidenta Busha za schválenie simulovaného topenia

slovakia

left justify in out

Organizácia Amnesty International dnes vyzvala na trestné stíhanie bývalého prezidenta USA Georgea W. Busha, ktorý sa priznal k schváleniu metódy tzv. simulovaného topenia (waterboarding) pri vypočúvaní osôb podozrivých z terorizmu.
      Vo svojej knihe pamätí Decision Points (Body rozhodnutia), ktoré sa na pulty kníhkupectiev dostala v utorok, Bush obhajuje použitie simulovaného topenia pre získanie informácií o potenciálnych útokoch v záujme ochrany Spojených štátov.
      Kritici Busha a mimovládne organizácie na ochranu ľudských práv však označujú túto techniku za mučenie a žiadajú vyšetrovanie celej záležitosti.
      "Podľa medzinárodného práva priznanie bývalého prezidenta k schváleniu činov, ktoré sa rovnajú mučeniu, je dostatočné na spustenie záväzkov USA vyšetriť jeho priznania a, ak sú odôvodnené, stíhať ho," uviedol predstaviteľ Amnesty Claudio Cordone.
      Bush v knihe píše, že na otázku tajnej služby CIA, či majú na Pakistanca Chálida Muhammada, ktorý stál za útokmi z 11. septembra 2001, použiť simulované topenie, odpovedal: "Do čerta, áno".
      Mohammed, ktorý ostáva vo vojenskom väzení na Guantáname, bol týmto technikám vystavený desiatkykrát.

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies