Amnestie Vladimíra Mečiara nemusia byť premlčané, vyjadrila sa prokuratúra

NETKY.SK • 27 Október 2017, 06:24 • 2 min
Amnestie Vladimíra Mečiara nemusia byť premlčané, vyjadrila sa prokuratúra

BRATISLAVA - Udelenie amnestií Vladimírom Mečiarom by napokon nemuselo byť premlčané, ako už skôr rozhodla polícia.

slovakia

left justify in out

Prokuratúra vyhodnotila uznesenie policajného vyšetrovateľa ako predčasné. "Po preskúmaní vyšetrovacieho spisu Krajského riaditeľstva policajného zboru Generálna prokuratúra SR vyhodnotila uznesenie vyšetrovateľa ako predčasné a vydala záväzný pokyn Krajskej prokuratúre na zrušenie tohto uznesenia a na ďalší postup v trestnom konaní," píše sa v liste.

 

Ešte 29. júna Ústavný súd SR pri rozhodovaní o amnestiách konštatoval, že Vladimír Mečiar pri ich udeľovaní zneužil svoje právomoci. V júli polícia začala Mečiara vyšetrovať pre podozrenie zo spáchania trestného činu. Následne 10. augusta bola zverejnená informácia, že polícia nebude Mečiara za amnestie stíhať, lebo vec je premlčaná.

 

Ak boli Mečiarove amnestie trestným činom zneužitia právomoci verejného činiteľa, nemôžu byť premlčané, lebo podľa ústavného zákona, ktorý umožnil zrušenie jeho amnestií, sa nielen zrušili všetky zákonné prekážky pre stíhanie amnestovaných činov, ale zároveň sa trvanie týchto zákonných prekážok nezapočítava do premlčacích lehôt. 

 

Opoziční poslanci NR SR vítajú rozhodnutie Generálnej prokuratúry (GP) SR, ktorá vyhodnotila uznesenie policajného vyšetrovateľa o premlčaní amnestií Vladimíra Mečiara ako predčasné. Verdikt GP zverejnil na sociálne sieti poslanec Ondrej Dostál (SaS).

 

"So zadosťučinením sme prijali správu, že GP trestný čin zneužitia právomoci verejného činiteľa, ktorého sa mal dopustiť Vladimír Mečiar vydaním dnes už zrušených amnestií, nepovažuje za premlčaný," uviedli v stanovisku Richard Sulík, Ľubomír Galko a Jana Kiššová (všetci SaS).

 

Liberáli očakávajú, že orgány činné v trestnom konaní budú pokračovať vo vyšetrovaní a rozhodnutie Ústavného súdu SR, ktorý označil tieto amnestie za nezákonné, budú kvalifikovať ako zneužitie právomoci verejného činiteľa Vladimírom Mečiarom. "Ten ako zastupujúci prezident vydal amnestie len s jediným cieľom – chrániť páchateľov, ako aj všetkých, ktorí sa na zavlečení Michala Kováča mladšieho do cudziny podieľali formou spolupáchateľstva," tvrdia.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona