Ammann obhajuje dve zlaté, medzi ženami favoritkou Takanašiová

NETKY.SK • 6 Február 2014, 10:38 • 2 min
Ammann obhajuje dve zlaté, medzi ženami favoritkou Takanašiová

SOČI - Skokani na lyžiach odštartujú svoje účinkovanie na ZOH v Soči sobotňajšou kvalifikáciou na strednom mostíku.

slovakia

left justify in out

V Červenej Poľane sa bude bojovať o štyri kolekcie medailí, olympijskú premiéru zažije súťaž žien. Slovensko na rozdiel od Vancouveru 2010 v skokoch nebude mať svoje zastúpenie. Tomáš Zmoray napriek splneniu základnej podmienky pre účasť na zimnej olympiáde nedostal zelenú od Medzinárodnej lyžiarskej federácie.

Zlato na strednom i veľkom mostíku obhajuje Švajčiar Simon Ammann. Štvornásobný olympijský šampión je v celkovom poradí Svetového pohára až na šiestom mieste, no na vrcholné podujatia sa dokáže vždy skvele pripraviť. "V tejto sezóne mi zatiaľ nevychádza všetko na sto percent, no olympiáda je niečo úplne iné, ako "sveťák". Verím, že v Soči zúročím svoje skúsenosti a dosiahnem kvalitné výsledky," povedal Ammann pre švajčiarske médiá. K horúcim kandidátom na medaily patria Poliak Kamil Stoch a Slovinec Peter Prevc. Na cenné kovy so brúsi zuby aj silná rakúska ekipa na čele s rekordérom v počte víťazstiev v SP Gregorom Schlierenzauerom a víťazom Turné štyroch mostíkov Thomasom Diethartom. Thomas Morgenstern utrpel počas januárových letov na mamuťom mostíku v Kulme hororový pád, no v sobotu by nemal chýbať na štarte kvalifikácie.

Prekvapiť môže 41-ročný japonský veterán Noriaki Kasai, ktorý sa v celkovom poradí SP prepracoval už na tretie miesto. "Verím, že môžem v Soči bojovať o medailu a ak mi vyjdú oba skoky, môže z toho byť aj zlato. Napriek môjmu veku sa necítim unavený," povedal pre agentúru dpa Japonec, ktorý bude štartovať už na rekordnej siedmej zimnej olympiáde. Karty v popredí môže zamiešať aj Nór Anders Bardal, oba mostíky v Soči mu veľmi sedia. Z Nemcov majú najväčšie šance uspieť Severin Freund a Andreas Wellinger.

Topfavoritkou pri premiére ženských skokov bude 17-ročná Japonka Sara Takanašiová, ktorá počas olympijskej zimy vyhrala 10 z 13 podujatí SP. "V príprave som urobila všetko pre to, aby som v Soči získala zlato. Myslím si, že diváci uvidia zaujímavú súťaž. Som presvedčená, že ženské skoky majú olympijskú budúcnosť, dievčatá sa postupne zlepšujú," poznamenala Japonka. Jej najvážnejšími súperkami v boji o titul budú Rakúšanka Daniela Iraschková-Stolzová, Nemka Carina Vogtová a Ruska Irina Avakumovová. Úradujúca majsterka sveta Američanka Sarah Hendricksonová pre zranenie neabsolvovala v tejto sezóne ani jedinú súťaž.
      
program olympijských súťaži v skokoch na lyžiach na ZOH 2014 v Soči:
8. februára: 17.30  muži - stredný mostík, kvalifikácia
9. februára: 18.30  muži - stredný mostík, hlavná súťaž
11. februára: 18.30 ženy - stredný mostík
14. februára: 18.30 muži - veľký mostík, kvalifikácia
15. februára: 18.30 muži - veľký mostík, hlavná súťaž
17. februára: 18.15 muži - súťaž družstiev
      
      Medailisti zo ZOH 2010 vo Vancouveri:
      stredný mostík: 1. Simon Ammann (Švajč.), 2. Adam Malysz (Poľ.), 3. Gregor Schlierenzauer (Rak.)
      veľký mostík: 1.Ammann, 2. Malysz, 3. Schlieranzauer
      súťaž družstiev: 1. Rakúsko, 2. Nemecko, 3. Nórsko



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies