Ameriku postihujú okrem tornád aj záplavy a lesné požiare

NETKY.SK • 2 Máj 2014, 06:31 • 2 min
Ameriku postihujú okrem tornád aj záplavy a lesné požiare

WASHINGTON - Juh a stredozápad USA, ktoré od nedele trápili výčiny počasia od tornád po prívalové zrážky a povodne, si môžu vydýchnuť. Podľa amerických meteorológov pomaly pohybujúci frontálny systém zoslabol a nad Atlantickým oceánom sa definitívne rozpadne, uviedla vo štvrtok televízia CNN.

slovakia

left justify in out

S následkami záplav bojujú obyvatelia rozsiahlych oblastí severozápadnej Floridy. Guvernér "slnečného štátu" Rick Scott preto vyhlásil stav núdze v 26 okresoch, kde zaplavilo desiatky domov a ciest a došlo aj k zrúteniu mostov. Len v meste Pensacola spôsobil prírodný živel škody vo výške najmenej 100 miliónov dolárov. 
      

Dvaja väzni prišli v stredu o život a ďalších okolo 150 ľudí utrpelo zranenia pri výbuchu vo väznici v meste Pensacola v americkom štáte Florida. Explózia zrejme súvisela s nepriaznivým počasím, keďže oblasť zasiahla krátko predtým silná búrka, po ktorej nasledovala blesková povodeň. V dôsledku výbuchu sa čiastočne zrútila budova zariadenia, kde sa nachádza okolo 600 väzňov, informovali miestne úrady.
      

Záplavy postihli i susedný štát Alabama, kde vodné masy väznili ľudí v ich autách. Mnohí obyvatelia museli čakať na pomoc na strechách domov. 
      

K záplavám sa na juhu a stredozápade USA pridali tornáda, ktoré si v šiestich štátoch vyžiadali viac ako 30 mŕtvych.
      

V južnej Kalifornii asi 80 kilometrov východne od Los Angeles sa viac ako 700 hasičov snaží od stredy uhasiť lesný požiar. Za niekoľko hodín plamene pohltili okolo 400 hektárov lesa a krovín. Viac ako 1600 domov úrady nariadili preventívne evakuovať, oznámili noviny Los Angeles Times. Situáciu zhoršujú vysoké teploty a silný vietor, takže vo štvrtok sa podarilo uhasiť len desať percent rozlohy požiaru.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies