Amerike sa nepozdávajú parlamentné voľby v Kambodži

NETKY.SK • 30 Júl 2018, 12:26 • 2 min
Amerike sa nepozdávajú parlamentné voľby v Kambodži

WASHINGTON - Parlamentné voľby v Kambodži, ktoré v súlade s očakávaniami v nedeľu vyhrala strana dlhoročného premiéra Hun Sena, neboli "ani slobodné, ani spravodlivé". Spojené štáty to uviedli vo svojom stanovisku, ktoré priniesli tlačové agentúry DPA a AP.

slovakia

left justify in out

Vládnuca Kambodžská ľudová strana podľa zatiaľ neúplných výsledkov jasne zvíťazila, stalo sa to však po tom, ako súd zakázal činnosť najväčšiemu opozičnému zoskupeniu - Kambodžskej strane národnej záchrany. Rozhodnutie o zotrvaní Hun Sena (65) vo funkcii, ktorú zastáva už od roku 1985, Biely dom skritizoval ako "neúspech" pre demokraciu a ľudské práva v Kambodži. Vo svojom stanovisku požaduje zrušenie spomínaného zákazu, ako aj prepustenie všetkých politických väzňov na slobodu. Spojené štáty zároveň avizovali uvalenie dodatočných sankcií na Kambodžu.

 

Vyhlásenia spochybňujúce legitimitu volieb v Kambodži vydali v uplynulom týždni aj vlády Austrálie či Kanady. Podobne ako Spojené štáty, ani Európska únia a Japonsko nevyslali na tieto voľby svojich pozorovateľov.

Kambodžský exilový opozičný líder Sam Rainsy takisto označil voľby za podvod s vopred očakávaným výsledkom a vyzval na pokojné protesty. Podľa Rainsyho boli obyvatelia zastrašovaní a nútení ísť voliť, pričom všetci dôveryhodní pozorovatelia odmietli monitorovať volebný proces, ktorý bol od začiatku sfalšovaný.

 

Hun Sen je pôvodne odpadlík od komunistických Červených Kmérov a v roku 1979 pomohol zvrhnúť v Kambodži genocídny režim. Je najdlhšie slúžiacim premiérom na svete.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies