Amerika sa po zabití vodcu al-Káidy obáva teroristických útokov

NETKY.SK • 3 August 2022, 09:07 • 2 min
Amerika sa po zabití vodcu al-Káidy obáva teroristických útokov

WASHINGTON – Americké ministerstvo zahraničných vecí v utorok varovalo Američanov cestujúcich do zahraničia pred možnými útokmi a vyzvalo ich, aby boli ostražití.

slovakia

left justify in out

Upozornenie súvisí so zabitím šéfa teroristickej siete al-Káida Ajmana Zawahrího v Afganistane. Jeho smrť počas víkendového útoku bezpilotného lietadla v Kábule bola podľa agentúry AFP najväčším úderom pre al-Káidu od zabitia Usámu bin Ládina v roku 2011.


Ministerstvo zahraničných vecí USA preto vyzvalo občanov USA, aby zachovávali vysokú mieru ostražitosti a pri cestách do zahraničia sledovali aktuálnu situáciu.

 

Z domova: Ján Budaj reaguje na posledný útok medveďa: Psy útočia na ľudí častejšie a horším spôsobom!

 

img

 

„Súčasné informácie naznačujú, že teroristické organizácie naďalej plánujú teroristické útoky proti záujmom USA vo viacerých regiónoch po celom svete," uviedlo ministerstvo vo vyhlásení. Podľa ministerstva tieto útoky môžu využívať širokú škálu taktík vrátane samovražedných operácií, atentátov, únosov a bombových útokov. 


Zawahrí patril medzi najhľadanejších teroristov sveta a bol jedným zo strojcov útokov v USA z 11. septembra 2001. O jeho zabití informoval Američanov priamo prezident Joe Biden.

 

„Spravodlivosť bola dosiahnutá a tento teroristický vodca už neexistuje," povedal prezident USA v televíznom príhovore národu.
 

Zo sveta: Americký ekonóm Jeffrey Sachs: Rusko nie je možné poraziť sankciami, hrozí nám tretia svetová vojna

 

img


Išlo o prvý známy útok Spojených štátov na cieľ v Afganistane, odkedy Washington 31. augusta minulého roka stiahol svoje sily z krajiny. K odsunu došlo niekoľko dní po tom, ako sa fundamentalistické hnutie Taliban v Afganistane opäť dostalo k moci. Taliban v utorok útok bezpilotného lietadla na cieľ v Kábule odsúdil, ale nezmienil sa o obetiach ani o Zawahrím.

 

Najnovšie: Na príspevkoch za ubytovanie odídencov z Ukrajiny vyplatil štát takmer šesť miliónov eur



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zeleznikova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona