Amerika podporuje Izrael: Schválili 225 miliónov dolárov pre izraelský protivzdušný systém!

NETKY.SK • 2 August 2014, 06:29 • 2 min
Amerika podporuje Izrael: Schválili 225 miliónov dolárov pre izraelský protivzdušný systém!

WASHINGTON - Americký Senát dnes jednohlasne schválil poskytnutie pomoci 225 miliónov dolárov (168 mil. eur) pre izraelský systém protivzdušnej obrany Železná kupola.

slovakia

left justify in out

Príslušný zákon musí prijať ešte Snemovňa reprezentantov a podpísať prezident Barack Obama. Vzhľadom na tradične silnú podporu amerických kongresmanov pre Izrael sa neočakáva, že by v snemovni narazil na významnejší odpor. "Vysielame jasný odkaz Hamasu, že jeho teroristické taktiky a snahy terorizovať izraelské obyvateľstvo nebudú úspešné," vyhlásil líder republikánov v Senáte Mitch McConnell.
      

Hlasovanie v Senáte prišlo po tom, ako ministerstvo zahraničných vecí USA vo štvrtok oznámilo dodávky munície pre Izrael, a v deň, keď v pásme Gazy po niekoľkých hodinách stroskotalo prímerie pôvodne dohodnuté na 72 hodín. Izraelský systém Železná kupola, ktorý čiastočne financovali Spojené štáty, zostrelil počas terajšieho trojtýždňového konfliktu v Gaze väčšinu z rakiet odpálených palestínskymi militantmi z pásma na izraelské mestá.

 

Kongres podporil izraelský systém protivzdušnej obrany Železná kupola

 

Americký Kongres schválil dnes balík pomoci vo výške 225 miliónov dolárov na podporu izraelského systému protivzdušnej obrany nazvaného Železná kupola, informovala agentúra AP.
      

Návrh musí teraz podpísať americký prezident Barack Obama. Snemovňa reprezentantov ho schválila v pomere hlasov 395-8 po tom, čo ho Senát v piatok odsúhlasil ako prvý. Peniaze budú určené na opätovné doplnenie Železnej kupoly, ktorej sa pripisuje zostrelenie desiatok rakiet prichádzajúcich za uplynulé tri týždne zo strany palestínskych militantov. Izraelský systém Železná kupola, ktorý čiastočne financovali Spojené štáty, zostrelil počas terajšieho konfliktu v Gaze väčšinu z rakiet odpálených palestínskymi militantmi z pásma na izraelské mestá.
      

Hlasovanie prišlo dva dni po tom, čo Pentagón ohlásil dodávky munície pre židovský štát a po stroskotaní 72-hodinového prímeria medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím Hamas. Počas 25 dní trvajúcej vojny v pásme Gazy doposiaľ prišlo o život viac než 1400 Palestínčanov - väčšinou civilistov - a vyše 60 Izraelčanov, väčšinou vojakov, pripomína AP.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies