Americkým ministrom pre vnútornú bezpečnosť sa zrejme stane generál John Kelly

NETKY.SK • 8 December 2016, 08:23 • 2 min
Americkým ministrom pre vnútornú bezpečnosť sa zrejme stane generál John Kelly

WASHINGTON - Novozvolený americký prezident Donald Trump si vybral generála vo výslužbe Johna Kellyho za nového ministra pre vnútornú bezpečnosť USA. Uviedla to dnes spravodajská stanica CBS News s odvolaním sa na bližšie nešpecifikované zdroje. Dodala, že Trumpov prípravný tím by mal rozhodnutie oficiálne oznámiť v najbližších dňoch.

slovakia

left justify in out

Kelly tak bude v poradí už tretím generálom, ktorého si Trump vybral do svojho vládneho kabinetu alebo tímu najbližších poradcov. Trumpovým kandidátom na pozíciu ministra vnútra je totiž generál James Mattis a poradcom pre otázky národnej bezpečnosti by sa zase mal stať generál vo výslužbe Michael Flynn.

 

John Kelly rovnako ako Mattis v minulosti pôsobil v námornej pechote USA. Až do začiatku tohto roka bol veliteľom Južného veliteľstva ozbrojených síl Spojených štátov (USSOUTHCOM), pričom z tejto pozície dohliadal na vojenské operácie USA v Južnej a Strednej Amerike. Ešte pred touto pozíciou velil americkým silám v Iraku, kde zároveň strávil asi rok. Neskôr bol tiež poradcom dvoch amerických ministrov obrany - Roberta Gatesa a následne Leona Panettu.

 

Ministerstvo pre vnútornú bezpečnosť USA, ktoré bolo založené po teroristických útokoch z 11. septembra 2001, momentálne zamestnáva takmer 250.000 ľudí. Trump sa už počas svojej predvolebnej kampane zaviazal k posilneniu bezpečnosti na amerických hraniciach, a tak je pravdepodobné, že práve to sa stane aj Kellyho úlohou.

 

Kelly, ktorý slúžil v americkom námorníctve takmer 46 rokov, Trumpa na rozdiel od generála Flynna v predvolebnej kampani nepodporil. Naopak naznačil, že by bol ochotný pracovať, ako pre republikánsku, tak aj pre demokratickú administratívu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies