Americkým firmám v Iráne reštrikcie nehrozia napriek Trumpovým výnosom

NETKY.SK • 31 Január 2017, 11:17 • 2 min
Americkým firmám v Iráne reštrikcie nehrozia napriek Trumpovým výnosom

Teherán - Irán dnes oznámil, že v reakcii na výnos prezidenta USA Donalda Trumpa, týkajúci sa migrácie z vybraných moslimských krajín, prijme adekvátne opatrenia na ochranu záujmov Iráncov v zahraničí.

slovakia

left justify in out

Ako dnes informovalo iránske ministerstvo zahraničných vecí, jedným z krokov bolo už vytvorenie špecializovaného ministerského výboru zameraného na riešenie tých problémov zahraničných Iráncov, ktoré vznikli v dôsledku Trumpových opatrení v imigračnej politike.

 

Výbor okrem toho už v nedeľu rozposlal veľvyslancom Iránu v cudzine inštrukcie, ktoré "sa týkajú ochrany cti a dôstojnosti Iráncov v zahraničí - najmä tých, ktorí budú čeliť ťažkostiam v USA".

 

Iránske ministerstvo ropného priemyslu však dnes informovalo, že americkým ropným spoločnostiam v Iráne nehrozia nijaké reštrikcie. Zatiaľ však v Iráne priamo nepôsobí žiadna americká ropná spoločnosť.

Ropný rezort v januári zverejnil zoznam 29 medzinárodných spoločností, ktoré sa uchádzajú o realizáciu projektov v Iráne v oblasti ťažby a spracovania ropy a zemného plynu. Toto otváranie sa Iránu svetu je dôsledkom zrušenia sankcií ako dôsledku dosiahnutia medzinárodnej dohody o kontroverznom iránskom jadrovom programe.

 

Americký prezident Donald Trump zaviedol minulý piatok 90-dňový zákaz vstupu do USA pre občanov siedmich krajín spájaných s islamským radikalizmom. Ide o Irak, Irán, Sýriu, Líbyu, Jemen, Somálsko a Sudán. Na štyri mesiace zároveň pozastavil program prijímania utečencov, aby poskytol príslušným orgánom čas na prehodnotenie bezpečnostných postupov i počtov prijímaných osôb. Americké úrady následne v súvislosti s dekrétom na letiskách zadržali či priamo z nich deportovali niekoľko stoviek ľudí.

Tieto Trumpove rozhodnutia vyvolali v USA i vo svete rozporuplnú reakciu.

 

Niektorí senátori za Demokratickú stranu avizovali, že mienia predložiť návrh zákona, ktorý by umožnil zrušiť platnosť Trumpových výnosov. Generálni prokurátori viacerých štátov americkej Únie označili Trumpove výnosy za nelegálne.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies