Amerických politikov pobúril Putinov článok v denníku New York Times

NETKY.SK • 13 September 2013, 06:26 • 2 min
Amerických politikov pobúril Putinov článok v denníku New York Times

WASHINGTON - Americkí politici mimoriadne odmietavo reagovali na príspevok ruského prezidenta Vladimira Putina v denníku New York Times, uviedla dnes tlačová agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Demokratický senátor Robert Menendez pre televíziu CNN povedal, že chcel vracať. Republikánsky predseda Snemovne reprezentantov John Boehner bol tiež článkom urazený, avšak o podrobnostiach nehovoril - americká zahraničná politika je totiž záležitosťou amerického prezidenta Baracka Obamu. Na ďalšie otázky k Putinovmu príspevku Boehner neodpovedal.

Vplyvný republikánsky senátor a niekdajší prezidentský kandidát John McCain na sociálnej sieti Twitter napísal, že Putinov text je urážkou inteligencie každého Američana. Republikánsky senátor Jim Inhofe poznamenal, že bol z toho chorý, keď to museli čítať.

Putin v názorovom článku (op-ed) v New York Times ostro napadol Spojené štáty a Washingtonu vytkol, že pri konfliktoch vo svete vo zvýšenej miere stavia na hrubom násilí, uviedla DPA. V reakciách na internete bola za najspornejšiu pasáž považovaná tá časť, v ktorej Putin uviedol, že nie sú pochybnosti o použití chemických zbraní. Avšak podľa jeho slov sú dôvody domnievať sa, že to neurobila sýrska armáda, ale opozičné jednotky, aby vyprovokovali intervenciu mocných zahraničných patrónov. Max Fischer - bloger denníka Washington Post - v analýze Putinovho článku uviedol, že táto pasáž vyvolala najväčšiu kritiku. Poznamenal, že takmer nie je dôvod myslieť si, že to urobili povstalci. Sú ale nepriame dôkazy, že chemické zbrane použil režim sýrskeho prezidenta Bašára Asada. Vyšetrovanie medzinárodnej organizácie Human Rights Watch (HRW) poukázalo na zodpovednosť Asadovho režimu. Očakáva sa, že vyšetrovanie OSN, ktoré oficiálne nepripíše vinu, nazhromaždí množstvo dôkazov, naznačujúcich zodpovednosť Asadovho režimu, mieni bloger denníka Washington Post.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona