Amerických občanov v Iraku premiestňujú kvôli zlej bezpečnostnej situácii

NETKY.SK • 13 Jún 2014, 07:56 • 2 min
Amerických občanov v Iraku premiestňujú kvôli zlej bezpečnostnej situácii

WASHINGTON - Americkí kontraktori, ktorí v Iraku pôsobia v súvislosti s vojenskými dodávkami USA do krajiny, sú dočasne zo svojich spoločností premiestňovaní vzhľadom na obavy o bezpečnosť v krajine. Podľa agentúry Reuters to dnes uviedlo americké ministerstvo zahraničných vecí.

slovakia

left justify in out

Jeho hovorkyňa Jen Psakiová nespresnila, koľko amerických občanov bolo premiestnených, ani miesto, kde sa v súčasnosti nachádzajú.
      

Americká zbrojárska spoločnosť Lockheed Martin vo štvrtok informovala, že zhruba 25 jej zamestnancov evakuovali z oblasti Balád na severe Iraku v rámci rozsiahlejšieho úsilia o zaistenie ich bezpečnosti, píše Reuters.
      

Spoločnosť prostredníctvom svojho hovorcu Michaela Reina uviedla, že zamestnanci v krajine spolupracujú s irackými vzdušnými silami v súvislosti príprav na odovzdanie prvých z celkového počtu 36 stíhačiek F 16, ktoré by do Iraku mali byť dodané neskôr v priebehu tohto roka.
      

Podľa Reina je príliš predčasné odhadovať, či situácia v krajine spôsobí odklad dodania stíhačiek. "Táto situácia sa vyvíja," podotkol.
      

Vlna násilia eskalovala počas uplynulých niekoľko dní na severe Iraku, kde sunnitskí ozbrojenci obsadili druhé najväčšie iracké mesto Mósul, pričom sa priblížili aj k ďalším mestám. Vo štvrtok tiež obkľúčili najväčšiu ropnú rafinériu v krajine pri meste Bajdží.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies