Americký vojenský konvoj vyrazil z Estónska, bude prechádzať aj cez Česko

NETKY.SK • 23 Marec 2015, 08:12 • 2 min
Americký vojenský konvoj vyrazil z Estónska, bude prechádzať aj cez Česko

BERLÍN - Desiatky amerických armádnych vozidiel s vojakmi sa vydali z Estónska na cestu dlhú takmer 2000 kilometrov, ktorá smeruje na ich domovskú základňu v nemeckom meste Vilseck. Informoval o tom dnes server Novinky.cz.

slovakia

left justify in out

Konvoj s americkými vojakmi sa vracia z cvičenia, ktoré prebehlo v rámci operácie Atlantic Resolve (Atlantické odhodlanie) v Poľsku a Pobaltí. Vojenský konvoj bude medzi 29. marcom a 1. aprílom prechádzať aj Českou republikou, pričom jednou zo zastávok má byť Plzeň, kde si Američania uctia pamiatku vojakov USA, ktorí zahynuli pri oslobodzovaní Československa.

 

Americkí vojaci vyrazili z Estónska v sobotu a na územie ČR vstúpia v troch kolónach v smere z Poľska na Prahu. "Skôr, ako posadiť ich do vlakov, ktoré sa pohybujú v noci, keď ich nikto nevidí, prečo nespraviť presný opak?" citoval server Novinky.cz amerického generálporučíka Bena Hodgesa.

Americkí vojaci plánujú využiť povinné prestávky akcie s názvom Dragoon Ride (Dračia jazda), aby sa stretli s obyvateľmi českých miest a dedín.

 

"Keď budú prechádzať všetkými tými mestami, miestni obyvatelia budú môcť vidieť strykery (armádne vozidlá), hovoriť s americkými vojakmi," dodal generálporučík Hodges. Plánovaný prejazd konvoja USA cez Českú republiku sa stal terčom kritiky zo strany tamojších komunistov a ďalších odporcov. Česká armáda sa preto pripravila aj na možné snahy aktivistov, ktorí by sa mohli pokúsiť zablokovať cesty s cieľom zabrániť plynulému prejazdu transportérov.

 

Vlani sa v ČR uskutočnilo 131 podobných presunov s účasťou 1631 vojakov. Armáda USA z toho vykonala 11 cestných presunov so 632 vojakmi a 316 kusmi techniky.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies