Americký vojenský konvoj má prejsť na cvičenie NATO do Maďarska cez Slovensko

NETKY.SK • 7 August 2015, 10:46 • 2 min
Americký vojenský konvoj má prejsť na cvičenie NATO do Maďarska cez Slovensko

BRATISLAVA - Konvoj amerických vojenských vozidiel, ktorý sa bude presúvať z Nemecka na cvičenie do Maďarska, by mal v septembri prejsť aj cez územie Slovenska. Konkrétny termín ani počet vozidiel ešte nie sú známe.

slovakia

left justify in out

O detailoch presunu v súčasnosti rokuje ministerstvo obrany s americkou stranou. "Pôjde o štandardný presun techniky na aliančné cvičenie v Maďarsku," uviedla pre TASR hovorkyňa ministerstva obrany Martina Balleková s tým, že o záveroch rokovaní bude ministerstvo informovať. Konvoj by mali tvoriť vojenské transportéry radu Stryker, ktoré boli súčasťou aj marcovej tzv. Dragúnskej jazdy. Vtedy armádne vozidlá s vojakmi prešli takmer 2000 kilometrov dlhú trasu z Estónska do nemeckého Vilsecku.

 

Americké transportéry budú podľa Ballekovej aj súčasťou cvičenia Slovak Shield, ktoré je naplánované v Centre výcviku Lešť od 8. septembra do 2. októbra. Cvičenie bude zamerané na udržanie ochrany a územnej celistvosti štátov NATO. Okrem slovenských a amerických vojakov sa na ňom zúčastnia aj vojaci z Česka, Maďarska a Poľska.

 

Rezort obrany pripomína, že cestné presuny zahraničných ozbrojených síl cez územie Slovenskej republiky sú bežnou činnosťou vyplývajúcou z nášho členstva v Aliancii. "Rovnako sa cez územia NATO presúvajú jednotky a technika Ozbrojených síl SR," dodala Balleková.

 

S tým súhlasí aj riaditeľ Centra pre európske a severoatlantické vzťahy (CENAA) Róbert Ondrejcsák a pripomína, že cez Slovensko za posledné roky prešli takýmto spôsobom niekoľkokrát spojenecké jednotky, nie len americké, ale aj z európskych členských štátov NATO a EÚ. "Podobne, ako sa spojenecké jednotky objavujú na Slovensku pri presunoch do inej krajiny, tak sa pravidelne objavujú na našom území aj počas spoločných cvičení. To je tiež bežná záležitosť, nad ktorou sa zatiaľ nikto nepozastavoval," dodal Ondrejcsák.

 

Analytik upozornil, že spoločné cvičenia so spojencami, vrátane využívania výcvikových stredísk ako napríklad Lešť, budú v budúcnosti ešte intenzívnejšie. "Jednak v súvislosti s vojnou na Ukrajine, ako aj s ukončením misie ISAF v Afganistane, keďže udržanie interoperability je kľúčové pre spojencov, a to sa dá udržať len spoločnými cvičeniami. Z tohto dôvodu sa aj v budúcnosti u nás objavia spojenecké jednotky, dokonca predpokladám, že ešte vo väčších počtoch," dodal Ondrejcsák.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona