Americký vojenský konvoj, ktorý prejde Slovenskom, bude mať veľkosť malého práporu

NETKY.SK • 19 August 2015, 13:20 • 2 min
Americký vojenský konvoj, ktorý prejde Slovenskom, bude mať veľkosť malého práporu

BRATISLAVA - Americký vojenský konvoj, ktorý sa bude presúvať z Nemecka na aliančné cvičenie do Maďarska, by mal mať veľkosť zmenšeného práporu.

slovakia

left justify in out

Tvoriť by ho malo približne 100 až 150 kusov techniky a 500 ľudí. Na dnešnom brífingu to uviedol náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR (OS SR) Milan Maxim. Konvoj by mal cez Slovensko prejsť v polovici septembra.

 

"Tieto vojská budú presunuté v časovom úseku od 12. do 19. septembra," skonštatoval Maxim s tým, že presný termín i trasa sú otázkou ďalšieho plánovania. Konvoj sa má presúvať na kolesových obrnených bojových vozidlách, vrátane sprievodných.

 

Rezort obrany tvrdí, že pokiaľ dôjde k dohodám, bude mať verejnosť možnosť obzrieť si vojenskú techniku a stretnúť sa s vojakmi. Ministerstvo zároveň aj dnes pripomenulo, že cestné presuny zahraničných ozbrojených síl cez územie Slovenskej republiky sú bežnou činnosťou vyplývajúcou z nášho členstva v Aliancii.

 

Americkí vojaci budú taktiež súčasťou cvičenia Slovak Shield, ktoré je naplánované v Centre výcviku Lešť od 8. septembra do 2. októbra. Cvičenie bude zamerané na udržanie ochrany a územnej celistvosti štátov NATO. Okrem slovenských a amerických vojakov sa na ňom zúčastnia aj vojaci z Česka, Maďarska a Poľska.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona