Americký vojak zastrelil na psychiatrii svojich kolegov, dostal doživotie

NETKY.SK • 17 Máj 2013, 09:27 • 2 min
Americký vojak zastrelil na psychiatrii svojich kolegov, dostal doživotie

WASHINGTON - Americký vojenský súd odsúdil na doživotie bez možnosti podmienečného prepustenia seržanta Johna Russella za zabitie piatich kolegov na klinike v Iraku. Informovala o tom dnes agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Vojenský sudca David Conn v pondelok uznal Russella vinným z vopred pripravenej vraždy. Rozsudok vyniesol vo štvrtok. Odsúdeného v priebehu niekoľkých dní prevezú do väzenia Fort Leavenworth v Kansase.

Veterán Russell, ktorý slúžil v armáde 14 rokov, sa najprv po dohode s prokurátormi priznal k neplánovanej vražde, aby sa vyhol trestu smrti. Na základe dohody však ešte mohol vojenský sudca na základni Lewis-McChord v americkom štáte Washington dokazovať, že išlo o plánované zabíjanie. 

Streľba na klinike v Iraku, kde sa liečili vojaci z vojnového stresu, bola jedným z najhorších útokov príslušníka americkej armády proti vlastným kolegom v irackej vojne. Prípad vyvolal otázky ohľadom duševného zdravia vojakov pri opakovaných turnusoch bojového nasadenia. Russellovi právnici tvrdili, že v čase útoku mal falošné predstavy z depresií a bol zúfalý.

Komisia armády pre duševné zdravie zistila, že Russell trpel ťažkou depresiou so psychotickými prvkami a stresom po bojovom nasadení. Dlho hľadal pomoc kvôli nespavosti. Niekoľko dní pred útokom tak kričal o pomoc, že ho odzbrojili a opakovane poslali na psychiatrickú kliniku.

Prokurátori však tvrdili, že Russell sa pokúsil predstierať psychické problémy, aby mohol odísť do predčasného dôchodku. Čelil totiž preverovaniu zo sexuálneho obťažovania, čo mohlo ovplyvniť jeho vojenskú kariéru a z nej vyplývajúce výhody. Deň pred vraždami psychiater Michael Jones seržantovi povedal, že prepustenie na základe psychickej neschopnosti by muselo byť zdôvodnené "istým druhom samovražednej psychotickej krízy". 

Na druhý deň Jones skonštatoval, že Russellovi nedá "zlatý lístok" na prepustenie z armády. Seržant sa po hodine vrátil a psychiatra hľadal, v zlosti však zabil dvoch pacientov, jedného náhodného diváka a dvoch zdravotníkov. Lekár sa zachránil skokom z okna.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies