Americký vojak zahynul v Afganistane počas operácie pri meste Laškargáh

NETKY.SK • 23 August 2016, 16:51 • 2 min
Americký vojak zahynul v Afganistane počas operácie pri meste Laškargáh

KÁBUL - Jeden príslušník americkej armády podľahol zraneniam, ktoré dnes utrpel počas operácií neďaleko juhoafganského mesta Laškargáh v provincii Helmand. Zranený bol aj ďalší americký vojak a v súčasnosti sa nachádza v stabilizovanom stave. Okrem neho utrpelo zranenia takisto šesť afganských vojakov. Informovala o tom na svojej webovej stránke misia v Afganistane pod vedením NATO s názvom Rozhodná podpora (Resolute Support).

slovakia

left justify in out

"V mene všetkých amerických síl v Afganistane (USFOR-A), ako aj misie Rozhodná podpora vyjadrujeme hlbokú sústrasť rodinám a priateľom týchto vojakov," uviedol generál John W. Nicholson, veliteľ USFOR-A a misie Rozhodná podpora. "Cítime hlboký smútok nad touto stratou, ale zostávame oddaní pomoci našim afganským partnerom, ktorí chcú zabezpečiť svetlejšiu budúcnosť sebe aj svojim deťom," dodal generál Nicholson.

 

Vojak padol pri poskytovaní výcvikových, poradenských a podporných služieb afganským partnerom, keď americko-afganská hliadka "aktivovala improvizované výbušné zariadenie", tvrdí USFOR-A. Prebieha vyšetrovanie, ktoré určí presné okolnosti prípadu.

 

Hovorca amerických síl v Afganistane Charles Cleveland už v pondelok oznámil, že približne 100 amerických vojakov bolo vyslaných do mesta Laškargáh v Helmande z obáv, že mesto padne do rúk militantného hnutia Taliban.

 

Podľa brigádneho generála Clevelanda sú vojaci v Laškargáh, metropole Helmandu, preto, aby poskytovali výcvik a podporu afganským silám.

 

Taliban dobyl v posledných týždňoch množstvo neďalekých okresov a teraz hrozí, že ovládne aj samotné mesto. Tamojší predstavitelia odhadli, že približne 80 percent provincie už do rúk Talibanu padlo.

 

Helmand je pre povstalcov z Talibanu strategicky dôležitý, keďže práve z tamojšej úrody ópia sa vyprodukuje väčšina heroínu na svete. Úroda v hodnote až troch miliárd dolárov ročne pomáha financovať povstanie Talibanu, uviedla agentúra AP.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona