Americký viceprezident Pence dnes pricestval do Japonska na dôležité obchodné rokovania

NETKY.SK • 18 Apríl 2017, 07:10 • 2 min
Americký viceprezident Pence dnes pricestval do Japonska na dôležité obchodné rokovania

TOKIO - Americký viceprezident Mike Pence pricestoval dnes do Japonska, kde bude rokovať s tamojším predsedom vlády Šinzóom Abem a taktiež ministrom financií Taróom Asóom.

slovakia

left justify in out

Rozhovory vysokých predstaviteľov USA a Japonska by sa mali podľa predpokladov sústreďovať najmä na obchodné témy. Pence priletel na americkú vojenskú základňu Acugi neďaleko Tokia po návšteve Soulu.

 

Obchodne zamerané stretnutia s ministrom financií Asóom a ďalšími japonskými predstaviteľmi z toho sektora by mali stanoviť rámec budúcich dvojstranných rozhovorov po vystúpení Spojených štátov z Transpacifického obchodného partnerstva (TPP). Povedal to nemenovaný predstaviteľ Bieleho domu, na ktorého sa odvoláva agentúra AP.

 

"Je pre nás najvyššou prioritou vyvíjať diplomatické úsilie a dosiahnuť mierové riešenie tejto záležitosti," povedal počas stretnutia s Penceom japonský premiér Šinzó Abe.

 

Pôjde o oficiálne spustenie bilaterálneho hospodárskeho dialógu USA-Japonsko, ktorý vo februári spoločne oznámili americký prezident Donald Trump s japonským premiérom Abem. 

Pence na úvod desaťdňového turné po krajinách Ázie pricestoval ešte pred Japonskom v nedeľu do Južnej Kórey. Okrem Japonska a Južnej Kórey navštívi aj Indonéziu a Austráliu.

 

Podľa agentúry DPA chce Pence uistiť svojich regionálnych spojencov o podpore USA na pozadí rastúcej hrozby z Pchjongjangu. Severná Kórea sa krátko pred jeho príchodom do Soulu neúspešne pokúsila odpáliť zo svojho východného pobrežia raketu neznámeho typu, čo americký viceprezident označil za "provokáciu".

 

Napätie na Kórejskom polostrove sa zvýšilo v dôsledku rozvíjania raketového a jadrového programu KĽDR, s čím súvisia i doposiaľ najväčšie spoločné manévre USA a Južnej Kórey či vyslanie údernej skupiny amerických vojenských plavidiel do tohto regiónu.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies