Americký Veterán sa v KĽDR priznal k zločinom pod nátlakom

NETKY.SK • 10 December 2013, 07:29 • 2 min
Americký Veterán sa v KĽDR priznal k zločinom pod nátlakom

LOS ANGELES - Americký veterán z vojny v Kórey, ktorého vyše mesiaca zadržiavali v KĽDR, sa podľa svojich slov priznal k údajným zločinom pod nátlakom.

slovakia

left justify in out

Merrill Newman v pondelok povedal, že tamojšie úrady "zle pochopili jeho zvedavosť", keď sa pýtal na severokórejských vojnových veteránov. Osemdesiatpäťročný Newman bol v krajine na organizovanom turistickom zájazde, keď ho 26. októbra v deň odletu zatkli. Newman povedal, že mu hrozili 15 rokmi za špionáž, pokiaľ nebude spolupracovať. Komunistický režim ho následne minulý týždeň prepustil z "humanitárnych dôvodov" citujúc jeho pokročilý vek, zlý zdravotný stav a vyjadrenie pokánia za jeho činy. 

KĽDR muža z Kalifornie obvinila zo špionážnej a podvratnej činnosti počas Kórejskej vojny v rokoch 1950-1953 ako aj z podielu na zabíjaní kórejských vojakov a civilistov. Protištátnej činnosti sa mal dopúšťať aj počas poslednej návštevy krajiny. Počas nej sa údajne chcel stretnúť s veteránmi a "pomodliť sa za duše padlých". 

Komunistický režim v izolovanej krajine zadržiava aj ďalšieho Američana, 45-ročného Kennetha Baea, ktorého už odsúdili na 15 rokov nútených prác za pokus o zvrhnutie vlády. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies