Americký veterán, od októbra zadržiavaný v KĽDR, sa vrátil domov

NETKY.SK • 8 December 2013, 09:52 • 2 min
Americký veterán, od októbra zadržiavaný v KĽDR, sa vrátil domov

WASHINGTON - Newman slúžil ako americký vojak v kórejskej vojne z rokov 1950-53, severokórejský režim ho zadržal 26. októbra, keď navštívil krajinu ako turista.

slovakia

left justify in out

Americký veterán kórejskej vojny, 85-ročný Merrill W. Newman, ktorého vyše mesiaca zadržiavali v KĽDR, sa v sobotu vrátil domov do Kalifornie, oznámila agentúra DPA.

Newman slúžil ako americký vojak v kórejskej vojne z rokov 1950-53, pričom spolupracoval s partizánmi, ktorí bojovali proti komunistickému Severu.

Severokórejský režim ho zadržal 26. októbra, keď navštívil krajinu ako turista. Zatkli ho na palube lietadla spoločnosti Air Koryo tesne pred odletom do Pekingu a následne obvinili z nepriateľských aktov voči štátu. Začiatkom decembra severokórejské médiá zverejnili videozáznam, na ktorom sa Newman kajal za svoje "zločiny" voči KĽDR.

Severná Kórea sa napokon rozhodla Newmana vyhostiť "z humanitárnych dôvodov". Do kalifornského San Francisca priletel v sobotu z čínskeho Pekingu. Po prílete poďakoval za svoje prepustenie švédskemu veľvyslanectvu v Pchjongjangu i americkým diplomatom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies