Americký veľvyslanec v Rusku McFaul po dvoch rokoch končí

NETKY.SK • 26 Február 2014, 16:39 • 2 min
Americký veľvyslanec v Rusku McFaul po dvoch rokoch končí

MOSKVA - Americký veľvyslanec v Rusku Michael McFaul po dvoch turbulentných rokoch v Moskve končí. McFaul je považovaný za architekta úsilia prezidenta Baracka Obamu o reštartovanie vzťahov s Ruskom.

slovakia

left justify in out

McFaul poukazuje na mnohé úspechy v americko-ruských vzťahoch vrátane vyrokovania novej strategickej zbrojnej dohody a spolupráce vo vojenskej kampani vedenej NATO v Afganistane, jeho funkčné obdobie však prinieslo aj mnohé sklamania v podobe nárastu antiamerikanizmu, ktorý sprevádzal návrat Vladimira Putina do prezidentského kresla. 

 

Veľvyslanec oznámil svoj odchod začiatkom februára s tým, že z funkcie odstúpi po zimných olympijských hrách v Soči. Dlhoročný profesor na univerzite v Stanforde uviedol, že sa vráti do Kalifornie a bude pokračovať v svojej predchádzajúcej práci. Jeho žena a dvaja synovia sa domov vrátili už minulý rok. Kto ho na poste veľvyslanca nahradí, zatiaľ nie je jasné. Jeho právomoci dočasne prevezme jeho zástupkyňa Sheila Gwaltneyová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies