Americký veľvyslanec Sedgwick: Slovensko môže konkurovať vysoko vzdelanou pracovnou silou

NETKY.SK • 21 Máj 2015, 14:25 • 2 min
Americký veľvyslanec Sedgwick: Slovensko môže konkurovať vysoko vzdelanou pracovnou silou

BRATISLAVA – Vzdelávací systém na vysokých školách, ktorý je málo otvorený potrebám firiem, ale aj najnovšie opatrenia v oblasti práce či daní znížili konkurencieschopnosť Slovenska.

slovakia

left justify in out

Medzinárodné spoločnosti, ktoré sa na Slovensku etablovali, budú potrebovať stále viac vzdelanú pracovnú silu, povedal TASR veľvyslanec USA na Slovensku Theodore Sedgwick v rámci prvého ročníka konferencie Business service center fórum, ktorá sa konala dnes v Bratislave.

 

"Slovensko postupne stráca konkurencieschopnosť v lacnej pracovnej sile, ktorú získajú iné krajiny. Môže byť konkurencieschopné vo vysoko vzdelanej pracovnej sile," povedal Sedgwick. Podľa šéfa americkej diplomacie na Slovensku je preto potrebné zjednotiť náš vzdelávací systém s potrebami medzinárodných firiem. "Pokiaľ budú slovenskí študenti dostatočne vzdelaní pre prax, budú mať väčšie šance zamestnať sa a ostať doma," konštatoval veľvyslanec.

 

Štátna tajomníčka Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Romana Kanovská upozornila, že slovenské školy majú už dnes autonómne postavenie, pokiaľ ide o tvorbu študijných programov.

 

"Zamestnávatelia môžu priamo vstúpiť do vysokých škôl a vytvárať profily študentov. Očakávame oveľa intenzívnejšiu a efektívnejšiu spoluúčasť zamestnávateľov v tom, akých absolventov chcú mať na trhu," povedala TASR. Ministerstvo uvažuje, že firmy v oveľa väčšej miere než doteraz sa budú môcť zapojiť aj do procesu akreditácie študijných programov. "Ideálne by bolo dosiahnuť taký stav ako v Nemecku, keď študenti na výskumných prácach vo firmách robia už počas štúdia," konštatovala Kanovská.

 

Americká obchodná komora na Slovensku (AmCham) dlhodobo pracuje na zmene vysokoškolských osnov na univerzitnej úrovni. Podľa jej výkonného riaditeľa Jaka Slegersa univerzity musia byť "otvorené a bližšie k biznisu". 

 

"Naša komora na Slovensku má akademický výbor, ktorý je veľmi aktívny. Dlhodobo intenzívne pracujeme na zmene vzdelávania na Slovensku," povedal TASR. To je však podľa Slegersa časť toho, čo celkovo zhoršilo pozície Slovenska v podnikateľskom prostredí. Najviac sa pod to podpísali legislatívne opatrenia hlavne v oblasti regulácie práce a daní. Slovensko podľa šéfa AmCham zaostáva za susedmi aj z dôvodu nedostatku štátnej podpory pre nových investorov, ale aj pre už usadených investorov.

 

"Chápeme, že niektoré z opatrení prijatých vládou môžu mať pozitívny dopad na štátne financie, ale je to na úkor atraktívnosti Slovenska v porovnaní so susediacimi krajinami. Mnohé z týchto opatrení majú síce okamžitý dopad, ale mnohé sú krátkodobé a hlavne krátkozraké, keďže neboli zohľadnené dopady pre Slovensko, ktoré tieto opatrenia môžu vyvolať počas najbližších 10 až 15 rokov," konštatoval Slegers. Jedným z týchto negatívnych obmedzení je najnovšia regulácia agentúrneho zamestnávania. Podľa Slegersa niektorí členovia AmCham z toho dôvodu uvažujú o odchode zo Slovenska. "Pre obmedzenia v agentúrnom zamestnávaní strácajú schopnosť vyrábať," konštatoval šéf AmCham a dodal, že na Slovensko to bude mať z pohľadu platenia daní a odvodov negatívny dopad.

 

Ocenil možnosť vydávať pracovné povolenia na dlhšie obdobie pre špičkových pracovníkov z tretích krajín. Podľa Slegersa negatívom je, že naša krajina neposkytuje žiadne výnimky pre špičkových ľudí, ktorí by mohli vychovávať špičkových zamestnancov doma a takto zabrániť úniku mozgov zo Slovenska. "Ide o extrémne dôležitú záležitosť vo firmách, ktoré sa tu etablovali a v ktorých dlhodobo chýbajú špičkoví zamestnanci," povedal šéf AmCham.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona