Americký veľvyslanec oceňoval fotografie študentov, ktorí v lete pracovali v USA

NETKY.SK • 22 November 2017, 21:38 • 2 min
Americký veľvyslanec oceňoval fotografie študentov, ktorí v lete pracovali v USA

BRATISLAVA – Viac než 2600 slovenských študentov uplynulé leto vycestovalo za prácou do Spojených štátov v rámci amerického vládneho programu Summer Work and Travel Programme. Toto číslo predstavuje jedno z najvyšších v prepočte na obyvateľa v Európe. Na slávnostnom vyhlásení súťaže fotografií, ktoré vyhotovili účastníci programu počas tohto leta, to v utorok uviedol americký veľvyslanec na Slovensku Adam Sterling.

slovakia

left justify in out

"Vieme, že americké univerzity sú často pridrahé, takže tento program je výborný spôsob pre mladých ľudí, aby spoznali našu krajinu," povedal ambasádor.

Spomedzi 219 fotografií prihlásených do súťaže vybrala porota 32, o ktorých mohli hlasovať ľudia na facebookovej stránke amerického veľvyslanectva. Víťazom sa stali Michal Tarabík s fotografiou "Hviezdy nad Zionom nikdy nespia", ktorú vyhotovil v Národnom parku Zion v Utahu.

 

img

:Víťazná fotografia Michala Tarabíka

 

Študent Fakulty telesnej výchovy a športu UK v Bratislave však posledné dve letá strávil predovšetkým na Aljaške ako pomocná sila v kuchyni v jednej chate pri ľadovci. Tvrdí, že tak dobre po anglicky by sa nenaučil v žiadnej jazykovej škole na Slovensku.

 

"Keď spoznávame iné kultúry sveta, tak sa aj inak dívame aj na kultúry, ktoré prichádzajú k nám na Slovensko," zhodnotil.

 

Veľvyslanec Sterling si na ceremónii spomenul aj na dve mladé Slovenky, ktoré tragicky zahynuli počas tohtoročného programu. "Sme im obom vďační, obe v našej krajine zanechali stopu," zdôraznil ambasádor. Príbuzní jednej z nich, ktorá zahynula pri dopravnej nehode, povolili darovanie orgánov. "Takže teraz sú vďaka tomu piati ľudia v USA zdraví a oni aj ich rodiny budú na ňu navždy spomínať," povedal Sterling.

 

Americké veľvyslanectvo zorganizovalo odovzdávanie cien pre študentov krátko pred Dňom vďakyvzdania, pretože ako pripomenul Sterling, mladí Slováci, ktorí trávia v USA leto, nemajú možnosť zažiť tento tradičný sviatok, ktorý Američania oslavujú štvrtý novembrový štvrtok.

 

"Je to jediný sviatok, o ktorom viem, že ho každoročne oslavuje prakticky každý v USA. Niekto neoslavuje Vianoce, niekto neoslavuje Deň nezávislosti 4. júla - aspoň nie každý rok - avšak Deň vďakyvzdania oslavuje takmer každý," povedal Sterling a dodal, že Američania sa tento deň obzvlášť snažia stráviť so svojimi rodinami.

 

Deň vďakyvzdania si podľa Sterlinga rýchlo osvojujú aj imigranti, pričom tradičné sviatočné jedlo – pečeného moriaka – si jednotlivé etnické skupiny v USA upravujú na svoj spôsob. Kambodžania majú radi vareného moriaka, Mexičania moriaka s omáčkou mole, Senegalčania duseného moriaka, Číňania z Kantonu ho pečú v soli a Američania s perzskými koreňmi si radi pochutnajú na moriakovi plnenom pilafom s kardamonom.

 

"Jedna vec, ktorú som celý nedočkavý ochutnať, ak zavítam do Pittsburghu alebo Clevelandu, je bryndzový moriak," uviedol s úsmevom Sterling narážajúc na početnú slovenskú komunitu žijúcu v oboch amerických mestách.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies