Americký veľvyslanec: EÚ s USA zvýši export európskych áut o 149 %, SR to veľmi pomôže

NETKY.SK • 28 Máj 2014, 13:30 • 2 min
Americký veľvyslanec: EÚ s USA zvýši export európskych áut o 149 %, SR to veľmi pomôže

BRATISLAVA - Zníženie colných taríf, ktoré sa pripravuje v rámci dohody o Transatlantickom obchodnom a investičnom partnerstve (TTIP), môže zvýšiť export európskych automobiliek do Spojených štátov amerických (USA) o 149 %. Na dnešnej konferencii HN Club, ktorú organizuje denník Hospodárske noviny (HN), to v Bratislave povedal veľvyslanec USA v SR Theodore Sedgwick.

slovakia

left justify in out

"Keďže Slovensko je najväčším výrobcom automobilov na jedného obyvateľa na svete, tak to, samozrejme, bude mať obrovský vplyv aj na túto krajinu," povedal dnes predstaviteľom slovenského automobilového priemyslu Sedgwick.

 

Podľa neho môžu slovenskí podnikatelia v automobilovom, ako aj v ostatných sektoroch ekonomiky napredovať vďaka tomu, že sa zjednodušia regulačné pravidlá medzi Európskou úniou (EÚ) a USA. Podiel amerických a európskych automobiliek na celosvetovom predaji pritom dosahuje takmer tretinu.

 

Dohoda sa však nemá týkať len zníženia colných poplatkov a posilnenia vzájomnej obchodnej výmeny. Dôjsť má aj k zjednoteniu štandardov, čo však v žiadnom prípade neznamená zníženie bezpečnostných noriem. "Musíme prekonať aj regulačné prekážky v USA i v EÚ. Ale nesmieme pritom obetovať výkonnosť ani bezpečnosť vozidiel," dodal Sedgwick.

 

Piate kolo rokovaní o TTIP sa skončilo 23. mája 2014. Podľa zástupcov americkej delegácie boli rozhovory "veľmi produktívne" a došlo k pokroku v dohode. Ďalšie kolo rokovaní by sa malo uskutočniť v júli tohto roka, pričom cieľom je dospieť k záveru koncom roka 2014 alebo začiatkom roka 2015. Analytici však odhadujú, že k finálnej dohode pred rokom 2015 nedôjde.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies