Americký veliteľ: Sily NATO by nedokázali ubrániť pobaltské štáty

NETKY.SK • 22 Jún 2016, 14:28 • 2 min
Americký veliteľ: Sily NATO by nedokázali ubrániť pobaltské štáty

BERLÍN - Severoatlantická aliancia by nebola schopná ubrániť pobaltské štáty v prípade, ak by na ne zaútočilo susedné Rusko. Veliteľ amerických síl v Európe, generálporučík Ben Hodges, to priznáva v rozhovore, ktorý zverejnil dnes nemecký týždenník Die Zeit.

slovakia

left justify in out

"Rusko by mohlo pobaltské štáty dobyť rýchlejšie, ako by sme tam prišli, aby sme ich bránili," priznal Hodges, pričom dal za pravdu vojenským analytikom, podľa ktorých by sa ruské sily dokázali zmocniť hlavných miest Estónska, Litvy a Lotyšska v priebehu 36-60 hodín.

 

Početné nedostatky v rámci NATO podľa Hodgesa odhalilo aj nedávne cvičenie v Poľsku pod názvom Anakonda, do ktorého sa zapojilo 31.000 vojakov z 19 členských krajín aliancie a z jej piatich partnerských krajín. Okrem neschopnosti zabezpečiť rýchly presun techniky smerom na východ vyvolávajú "veľké obavy" aj komunikačné možnosti, keďže "bezpečné nie je ani rádio, ani e-mail", cituje amerického generálporučíka internetový portál Zeit Online.

 

Nemecký časopis pripomína, že ministri obrany Nemecka, Británie a USA sa v júni dohodli na vyslaní štyroch práporov do Pobaltia a do Poľska, z ktorých každý môže tvoriť až 1000 vojakov. Ešte v marci USA ohlásili zámer začať vo februári 2017 s presunom jednej zo svojich tankových brigád na východný okraj NATO. Do úvahy v tejto súvislosti prichádzajú pobaltské štáty, ako aj Poľsko, Rumunsko a Bulharsko, píše vo svojom článku Die Zeit.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies