Americký vedec varuje: Jadrový konflikt je iba otázkou času

NETKY.SK • 9 December 2014, 16:21 • 2 min
Americký vedec varuje: Jadrový konflikt je iba otázkou času

VIEDEŇ - V prípade vypuknutia jadrovej vojny v akomkoľvek regióne sveta by celú planétu postihli závažné dôsledky, vrátane poklesu teploty, zrážok a úbytku slnečného svetla. Uviedol to dnes americký vedec Mike Mills popri konferencii o dopade jadrových zbraní na ľudstvo, ktorá sa koná v rakúskej Viedni.

slovakia

left justify in out

"Ak by sa takýto konflikt vyskytol napríklad medzi Pakistanom a Indiou, celú planétu by postihlo zníženie teploty ovzdušia, dažďových zrážok, úbytok slnečného svetla a zvýšenie škodlivého ultrafialového žiarenia," tvrdí bádateľ z Národného centra pre atmosférický výskum (NCAR), ktorého dnes citoval tlačový portál Sputnik.

 

Mills uvádza, že po prvotných výbuchoch by nekontrolovateľný gigantický požiar miest vytvoril ohromné množstvo dymu, ktorý by na mnoho rokov absorboval slnečné svetlo. Následne by klesla teplota povrchu Zeme a zredukovali sa zrážky. To by malo vplyv na poľnohospodárstvo a ekosystém, čo by viedlo ku globálnemu hladomoru.

 

Kým budú jednotlivé štáty vlastniť jadrové zbrane, otázkou nie je, či ich použijú, ale kedy, varuje americký vedec.

 

Mills zdôraznil, že jadrové mocnosti nerobia dostatočne veľa pre to, aby odstránili tento arzenál. Ako príklad uvádza Novú dohodu START, podpísanú v roku 2010 medzi USA a Ruskom, ktorá nezohľadňuje klimatické dôsledky jadrovej vojny. Širšie povedomie o nukleárnej zime by podľa neho vyvinulo väčší tlak na príslušné vlády.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies