Americký úrad pre energetiku zhoršil prognózu dopytu po rope

NETKY.SK • 12 December 2014, 12:50 • 2 min
Americký úrad pre energetiku zhoršil prognózu dopytu po rope

LONDÝN - Ceny ropy sa pravdepodobne dostanú pod ďalší tlak a budú klesať.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to zo stanoviska amerického Federálneho úradu pre energetiku (EIA), ktorý znížil prognózu rastu dopytu po rope pre rok 2015 o 230 tis. barelov ropy denne na 0,9 mil. barelov ropy denne. EIA očakáva pokles dopytu po ruskej rope. EIA zároveň predpokladá, že nadbytok ropy na trhu ešte zhoršia dodávky z krajín, ktoré nepatria do Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC).

 

Ceny ropy zaznamenávajú prudký pokles od júna. Dôvodom je pomalý rast dopytu a prudký rozvoj ťažby bridlicovej ropy v Severnej Amerike. Dodávky britskej ropy Brent v piatok dosiahli cenu okolo 63 USD za barel. V porovnaní s júnom tohto roku je táto suma o viac než 40 % nižšia. 

 

Úrad zároveň uviedol, že v roku 2015 pravdepodobne zníži produkciu iba Rusko. Krajinu bolestivo zasiahli nižšie ceny ropy a sankcie zo strany západných krajín. 

 

OPEC v novembri neurobila žiadnu zmenu svojich ťažobných kvót. Snahu o akékoľvek zníženie ťažobných kvót OPEC-u blokovali ropní producenti z oblasti Perzského zálivu pod vedením Saudskej Arábie a nevšímali si výzvy chudobnejších členov kartelu na kroky zamerané na zastavenie poklesu cien ropy. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies