Americký súd zverejnil memorandum, ktoré umožňuje zabiť občana USA v zahraničí

NETKY.SK • 24 Jún 2014, 08:50 • 2 min
Americký súd zverejnil memorandum, ktoré umožňuje zabiť občana USA v zahraničí

NEW YORK - Americký federálny odvolací súd v pondelok zverejnil doposiaľ tajné memorandum, ktoré poskytovalo právne zdôvodnenie na používanie bezpilotných lietadiel na likvidáciu Američanov, ktorí boli podozriví z terorizmu v zahraničí.

slovakia

left justify in out

Memorandum tvrdí, že zabitie jedného z vodcov al-Káidy, Anwar al-Awlakího, ktorý sa narodil v Spojených štátoch, má právne opodstatnenie. Podľa tohto dokumentu je pri vhodných okolnostiach možné použiť smrtiacu silu voči americkému občanovi, ktorý je súčasťou síl nepriateľskej organizácie. Usmrtenie je právne v poriadku, ak bolo vykonané v súlade s platnými zákonmi vojny, píše AP.
      

Niektoré časti memoranda, ktoré zverejnil odvolací súd na Manhattane, sú začiernené. Jeho zverejnenie dosiahol denník The New York Times a Americká únia občianskych slobôd.
      

Podľa memoranda by bolo zabitie al-Awlakího americkými vojenskými silami v septembri 2011 legálne na základe autorizácie použitia americkej vojenskej sily, prijatej Kongresom po terorických útokoch z 11. septembra 2001, píše agentúra Reuters.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies