Americký súd zamietol žiadosť, ktorou sa chcel režisér Polański vyhnúť väzeniu

NETKY.SK • 4 Apríl 2017, 10:00 • 2 min
Americký súd zamietol žiadosť, ktorou sa chcel režisér Polański vyhnúť väzeniu

LOS ANGELES - Losangeleský vyšší súd zamietol návrh právnikov poľsko-francúzskeho režiséra Romana Polańského, ktorí uviedli, že 83-ročný filmár je ochotný sa vrátiť do USA na súdny proces, ak mu zaručia, že si nebude musieť odpykať ďalší trest odňatia slobody.

slovakia

left justify in out

Na Polańského je v USA vydaný zatykač v súvislosti so znásilnením 13-ročného dievčaťa, ktorého sa údajne dopustil ešte v roku 1977. Polańského právnici chceli, aby prokuratúra losangeleského okresu vydala verejné vyhlásenia o tom, či bude požadovať pre režiséra po jeho prípadnom návrate do USA ďalší čas strávený vo väzení.

 

Ak by tak nespravila, právnici chceli, aby súd rozhodol v jeho neprítomnosti. Sudca Scott Gordon však túto žiadosť v pondelok zamietol s tým, že Polańského právnici nepredložili dostatočné a presvedčivé argumenty. Dodal, že ide o podobný návrh ako v minulosti, ktorý iní sudcovia taktiež zamietli.

Rodáka z Paríža obvinili v roku 1977 zo šiestich trestných činov vrátane znásilnenia vtedy 13-ročnej Samanthy Geimer. Päť zo šiestich obvinení neskôr stiahli, keď sa Polański priznal, že mal s mladistvou pohlavný styk a s prokurátorom uzavrel dohodu o vine a treste. Sudca ho predtým, ako rozhodol o dĺžke trestu, poslal na 90-dňové psychiatrické pozorovanie, odkiaľ ho po 42 dňoch prepustili.

 

Filmár však krátko pred vynesením rozsudku z USA ušiel a usadil sa vo Francúzsku, kde bol mimo dosahu americkej justície. Po vyše 31 rokoch ho zatkli 26. septembra 2009 po prílete do Zürichu, kde si mal prevziať ocenenie na filmovom festivale. USA následne požiadali o jeho vydanie. Švajčiarsko však 12. júla 2010 oznámilo, že žiadosti nevyhovelo a Polańského prepustili z domáceho väzenia.

Koncom októbra 2014 Polańského vypočúvala poľská prokuratúra po tom, ako sa zúčastnil na oficiálnom otvorení Múzea histórie poľských židov vo Varšave. Druhý raz ho vypočúvali predvlani v januári, keď losangeleská prokuratúra zaslala poľským úradom žiadosť o jeho vydanie. Polański potom koncom februára 2015 vypovedal aj na súde.

 

Verdikt mali pôvodne vyniesť už na jar 2015, súd však rozsudok dvakrát odročil s tým, že poľské úrady požiadali americkú stranu o právnu pomoc. Súd nakoniec v októbri 2015 žiadosť o vydanie zamietol, pričom vlani v decembri tento verdikt potvrdil aj poľský najvyšší súd.

Rajmund Roman Thierry Polański získal svojho zatiaľ jediného Oscara za réžiu snímky Pianista (2002), pričom na túto trofej ho nominovali aj ako jedného z producentov filmu. O cenu americkej Akadémie filmových umení a vied sa uchádzal aj vďaka titulom Rosemaryino dieťa (1968), Čínska štvrť (1974) a Tess (1979).

 

Tri razy ho nominovali na Zlatý glóbus, pričom za film Čínska štvrť túto cenu aj dostal. Na konte má aj snímky ako napríklad Nôž vo vode (1962), Hnus (1965), Slepá ulička (1966), Ples upírov (1967), Nájomník (1976), Horký mesiac (1992), Smrť a dievča (1994), Deviata brána (1999), Oliver Twist (2005), Muž v tieni (2010), Carnage (2011) alebo Venuša v kožuchu (2013). Jeho manželku, herečku Sharon Tate zavraždila v roku 1969 skupinka fanatikov, ktorých viedol Charles Manson.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona