Americký súd schválil dohodu Volkswagenu v emisnej kauze: Zaplatí takmer 15 miliárd

NETKY.SK • 26 Október 2016, 10:07 • 2 min
Americký súd schválil dohodu Volkswagenu v emisnej kauze: Zaplatí takmer 15 miliárd

SAN FRANCISCO - Sudca v kalifornskom meste San Francisco, ktorý rieši emisnú kauzu Volkswagenu, schválil dohodu o vyrovnaní, ktorá firmu vyjde na takmer 15 miliárd USD (13,8 miliardy eur). Informovali o tom agentúra Reuters, AP a DPA.

slovakia

left justify in out

Sudca Charles Breyer dnes podpísal dohodu, ktorú Volkswagen uzatvoril v júni s úradmi a majiteľmi áut značiek VW a Audi, ktorých sa dotkla emisná kauza. Najnovšie rozhodnutie znamená, že vlastníci približne 475.000 vozidiel s dvojlitrovým naftovým motorom môžu začať žiadať firmu o odkúpenie auta. S tým spoločnosť plánuje začať v polovici novembra.

Majitelia sa pritom môžu až do 1. septembra 2018 rozhodnúť, či si auto nechajú odkúpiť, alebo opraviť. Väčšina z nich má však záujem o predaj auta späť Volkwagenu.

 

Okrem programu spätného odkúpenia vozidiel VW vyplatí vlastníkom dotknutých vozidiel aj kompenzácie od 5100 do 10.000 USD v závislosti od veku vozidla. Tento program vyjde automobilku na 10 miliárd USD. Ďalších 4,7 miliardy USD zaplatí na programoch na znižovanie emisií a podporu ekotechnológií.

 

Dohoda sa však týka len majiteľov s dvojlitrovým motorom. V prípade vlastníkov áut s trojlitrovým motorom sa naďalej rokuje.

 

Celkovo firma zaplatí v USA predbežne okolo 16,5 miliardy USD. Okrem dohody s vlastníkmi áut totiž uzatvorila dohodu aj s predajcami a viacerými štátmi USA a časť nákladov predstavujú aj platby právnikom vlastníkov áut.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies