Americký súd rozhodol: Ted Cruz môže byť prezidentom napriek tomu, že sa narodil v Kanade

NETKY.SK • 13 Apríl 2016, 19:48 • 2 min
Americký súd rozhodol: Ted Cruz môže byť prezidentom napriek tomu, že sa narodil v Kanade

TRENTON - Texaský senátor Ted Cruz spĺňa ústavou stanovené podmienky, aby sa mohol uchádzať o republikánsku prezidentskú nomináciu. Rozhodol o tom dnes súd v štáte New Jersey, ktorý tak zamietol námietky spochybňujúce plnohodnotnosť Cruzovho amerického občianstva.

slovakia

left justify in out

V ústave USA sa píše, že prezidentský úrad môže zastávať len "rodený občan" USA. Tento pojem však v ústave nie je bližšie definovaný a preto sa o jeho výklad vedú dlhodobé spory.

Časť právnych expertov sa prikláňa k názoru, že uvedená formulácia hovorí o tom, že prezidentom sa môže stať len občan narodený na území Spojených štátov. Podľa iných však postačuje, ak je už pri narodení americkým občanom, a to bez ohľadu na rodisko.

 

Sudca Jeff Masin z New Jersey sa dnes stotožnil s druhým s uvedených výkladom. Podľa jeho verdiktu je dieťa rodeným občanom USA v prípade, ak má americké občianstvo aspoň jeden z jeho rodičov, uviedla agentúra AP.

 

Ted Cruz sa narodil v roku 1970 v kanadskej Alberte americkej matke a kubánskemu otcovi. Námietky voči jeho možnej prezidentskej kandidatúre v tejto súvislosti vzniesla na súde skupina sťažovateľov.

 

Na Cruza kvôli miestu jeho narodenia útočí aj jeho hlavný súper v boji o prezidentskú nomináciu republikánov Donald Trump. Dnešný súdny verdikt by mal Cruzovi cestu k účasti na republikánskych primárkach v New Jersey, ktoré sa budú konať 7. júna. Rozhodnutie súdu musí ešte posúdiť námestníčka štátneho guvernéra Kim Guadagnová, ktorá má v rámci svojich kompetencií právomoc ho akceptovať, odmietnuť alebo pozmeniť.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona