AKTUALIZOVANÉ Americký študent Otto Warmbier zomrel: Rodina odmietla vykonanie pitvy

NETKY.SK • 21 Jún 2017, 11:58 • 2 min
AKTUALIZOVANÉ Americký študent Otto Warmbier zomrel: Rodina odmietla vykonanie pitvy

CINCINNATI - Rodina amerického študenta Otta Warmbiera, ktorý zomrel po prepustení zo severokórejského väzenia, nedala súhlas na vykonanie pitvy. Príslušný úrad súdneho lekárstva v štáte Ohio to uviedol vo vyhlásení, ktoré priniesla dnes spravodajská stanica CNN.

slovakia

left justify in out

Podľa tohto vyhlásenia úrad postupoval v súlade s rozhodnutím pozostalých a vykonal iba vonkajšiu obhliadku tela zosnulého. "V tejto chvíli neboli vyvodené nijaké závery ohľadne príčiny a spôsobu úmrtia pána Warmbiera, keďže budú ešte preskúmané dodatočné lekárske záznamy a snímky, a vypočuté osoby," uvádza sa v dokumente.

 

Americký prezident Donald Trump v súvislosti s týmto prípadom v utorok opäť odsúdil zaobchádzanie s Warmbierom, vo svojom príspevku na sieti Twitter označil za "totálnu hanbu", pričom nenaznačil, ako bude Washington ďalej reagovať.

 

Hovorkyňa ministerstva zahraničných vecí USA Heather Nauertová predtým vyhlásila, že Severná Kórea sa bude zodpovedať z "nespravodlivého uväznenia" tohto mladíka, a vyzvala Pchjongjang na prepustenie ďalších troch Američanov, ktorých v súčasnosti zadržiava.

 

Severná Kórea prepustila Warmbiera po viac ako 17 mesiacoch zadržiavania v súvislosti s obvinením z podvratnej činnosti. Mladý Američan sa na súde priznal z pokusu o krádež propagandistického plagátu, za čo mal byť potrestaný 15-ročným väzením a nútenými prácami.

 

"Žiaľ, pri tom hroznom a trýznivom zaobchádzaní, ktorému bol náš syn vystavený, keď bol v rukách Severokórejčanov, bolo isté, že to môže mať len takýto smutný koniec, akého sme sa dnes dočkali," vyhlásila rodina zosnulého.

 

 

Warmbiera, ktorý bol študentom Virgínijskej univerzity, podľa lekárov priviezli z Kórejskej ľudovodemokratickej republiky (KĽDR) s vážnym poškodením mozgu, pričom nebolo jasné, čo tento stav spôsobilo.

 

Denník Washington Post minulý týždeň uviedol, že Warmbierovi rodičia boli informovaní, že ich syn krátko po súdnom procese v KĽDR ochorel. Otto údajne trpel botulizmom - vážnou intoxikáciou, ktorá spôsobuje problémy so zrakom a dýchaním, môže viesť k paralýze svalov a často i k smrti. Severokórejčania Warmbierovi údajne dali tabletku na spanie, zo spánku sa však neprebral.

 

Prezident USA Donald Trump po úmrti Otta Warmbiera odsúdil "brutálnosť severokórejského režimu". "Stalo sa veľa zlého, ale aspoň sme ho dostali domov, aby bol so svojimi rodičmi," komentoval šéf Bieleho domu prípad. "Pre rodiča nie je nič tragickejšie ako strata dieťaťa v tom najlepšom veku," uviedol Trump v písomnom vyhlásení.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies