Americký študent útočil na spolužiakov dvoma nožmi, deväť obetí je v kritickom stave

NETKY.SK • 10 Apríl 2014, 07:04 • 2 min
Americký študent útočil na spolužiakov dvoma nožmi, deväť obetí je v kritickom stave

MURRYSVILLE - Najmenej deväť z obetí 16-ročného amerického študenta, ktorý dnes zaútočil dvoma nožmi na spolužiakov, utrpelo vážne zranenia a je v kritickom stave, uviedla tlačová agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

K útoku došlo krátko po začatí vyučovania na strednej škole v Murrysville, zhruba 30 kilometrov od Pittsburghu, v americkom štáte Pensylvánia.
      

Americký prezident Barack Obama a prvá dáma Michelle Obamová dnes vyjadrili svoju účasť obetiam útoku na strednej škole v Murrysville a modlia sa za nich, uviedol hovorca Bieleho domu Jay Carney. Obamu o útoku na strednej škole informovali počas jeho cesty do Texasu, kde sa zúčastní na pietnej rozlúčke s obeťami minulotýždňovej streľby vo Fort Hoode.

      

Študent v Murrysville zranil podľa posledných informácií 21 osôb, väčšinou vo veku 15 až 17 rokov a jedného 60-ročného školského strážcu. V každej ruke držal jeden nôž a útočil na chodbách a v triedach. Školu rýchlo evakuovali, keď niekto aktivoval požiarny poplach.
      

Policajt, ktorý zasahoval na mieste činu, pre miestny rozhlas KDKA povedal, že krv bola od vchodu školy až po zadnú časť budovy. Reportérka televízie CNN sa pozastavila nad tým, ako mohol 16-ročný mladík s nožom spôsobiť taký chaos. Nakoniec útočníka premohli zamestnanci školy. Mnohí zo zranených mali hlboké a dlhé rezné rany. "Rany boli dlhé viac ako päť centimetrov," povedal lekár Christoph Kaufmann. Čepeľ nožov musela byť veľmi veľká a ostrá, informovala agentúra DPA.
      

V Spojených štátoch stále dochádza ku krvavým prepadom a masakrám na školách a univerzitách. Posledným vážnym útokom bola streľba na škole v Newtowne v Connecticute, kde mladý útočník v decembri 2012 zabil 20 detí a šesť dospelých.

 

Stredoškoláka budú po útokom nožom stíhať ako dospelého

 

Americká polícia identifikovala a obžalovala 16-ročného študenta, ktorý na strednej škole v štáte Pensylvánia v stredu pri útoku nožmi zranil 21 spolužiakov a školského strážcu.
      

Úrady oznámili, že zadržaným páchateľom je študent druhého ročníka Alex Hribal. Pri predvedení pred okresného sudcu obvinili ako dospelého zo štyroch pokusov o zabitie a 21 bodov ublíženia na zdraví s priťažujúcimi okolnosťami. Umiestnili ho do väzby bez možnosti kaucie, informovala agentúra AP.
      

K útoku došlo krátko po začatí vyučovania na strednej škole v meste Murrysville východne od Pittsburghu. Útočník sa podľa svedkov zakrádal chodbami do tried s dvoma nožmi v rukách, bez slov a s "prázdnym výrazom" v tvári, pričom rýchlo bodal a rezal svoje obete.
      

Zranenými sú prevažne ďalší študenti vo veku 14 až 17 rokov, ako aj 60-ročný strážca. Viacerí utrpeli podľa zdravotníkov život ohrozujúce zranenia a večer miestneho času boli niektorí stále v kritickom stave.
      

Školu evakuovali, keď jeden zo študentov aktivoval požiarny poplach. Útok trval približne päť minút, pokým páchateľa premohol nepremohol zástupca riaditeľa. Pri panike, ktorá vypukla, sa zranili ďalší dvaja ľudia.

      

Možné motívy útočníka zatiaľ nie sú známe, podľa prokurátora sa však po zadržaní vyjadril v zmysle, že chce zomrieť. Spolužiak Hribala opísal ako tichého chlapca, ktorý si veci nechával pre seba, uviedla agentúra Reuters.
      

Škola bude uzavretá najbližšie dva až tri dni, pokým v nej polícia vykoná vyšetrovanie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies