Americký Senát zrušil obmedzenia v obchode s Ruskom

NETKY.SK • 7 December 2012, 08:19 • 2 min
Americký Senát zrušil obmedzenia v obchode s Ruskom

Americký Senát zrušil obmedzenia v obchode s Ruskom - Svet Senát amerického Kongresu dnes rozhodol o zrušení obmedzení v obchode s Ruskom, čo znamená, že Spojené štáty nadviažu s Moskvou normálne obchodné vzťahy. Informovali o tom agentúry DPA a RIA Novos

slovakia

left justify in out

img

Senát amerického Kongresu dnes rozhodol o zrušení obmedzení v obchode s Ruskom, čo znamená, že Spojené štáty nadviažu s Moskvou normálne obchodné vzťahy. Informovali o tom agentúry DPA a RIA Novosti.
      Senát odhlasoval zrušenie takzvaného Jackson-Vanikovho dodatku zákona v pomere hlasov 92 ku 4. Dodatok, v rámci ktorého americká vláda zaviedla sankcie na obchod s Rusmi, vstúpil do platnosti v roku 1974. USA ním reagovali na rozhodnutie vtedajšieho Sovietskeho zväzu neumožniť veľkému počtu svojich obyvateľov, najmä židovského pôvodu, odchod z krajiny. Po nedávnom vstupe Ruska do Svetovej obchodnej organizácie však museli Američania dodatok zrušiť. Už minulý mesiac tento krok urobila Snemovňa reprezentantov a do niekoľkých týždňov by ho mal podpísať prezident Barack Obama.
      Rusko totiž varovalo, že v prípade ponechania dodatku v platnosti, neotvorí americkým produktom svoj trh, čo inak pravidlá WTO vyžadujú. Viacerí americkí politici a ekonómovia preto vyzývali na čo najskoršie zrušenie dodatku, aby aj americké firmy mohli využívať výhody v podobe nižších dovozných ciel.
      Súbežne so zrušením Jackson-Vanikovho dodatku však Senát schválil takzvaný Zoznam Magnitského, ktorý umožňuje USA nevydať víza a zároveň zmraziť majetok ruských predstaviteľov podozrivých z porušovania ľudských práv. Zákon je pomenovaný po ruskom právnikovi Sergejovi Magnitskom, ktorý v roku 2009 zomrel v ruskej vyšetrovacej väzbe, do ktorej sa dostal po tom, ako poukázal na korupciu v štátnej správe.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona