Americký Senát zamietol úpravu zákona o jadrovej dohode s Iránom

NETKY.SK • 29 Apríl 2015, 08:52 • 2 min
Americký Senát zamietol úpravu zákona o jadrovej dohode s Iránom

WASHINGTON - Americký Senát zamietol v utorok legislatívny návrh, aby akákoľvek jadrová dohoda s Iránom bola považovaná za medzinárodnú zmluvu. Takéto opatrenie by si vyžadovalo ratifikáciu všetkých dohôd dvoma tretinami 100-členného Senátu, oznámila dnes agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Zákonodarcovia volili v pomere 57:39 v neprospech predloženého dodatku, avšak skutočnosť, že túto iniciatívu podporilo až 39 republikánov, naznačuje, že v nasledujúcich dňoch bude ohľadom danej problematiky intenzívne rokovanie. Senát totiž finišuje s finálnou verziou tejto právnej normy.

 

Prezident Barack Obama pohrozil vetovaním návrhu zákona ako hrozby pre prebiehajúce jadrové vyjednávania s Iránom. Bob Corker, republikánsky predseda senátneho výboru pre zahraničné vzťahy a autor návrhu zákona, však vyhlásil, že jeho návrh podporuje dosť senátorov na prebitie prezidentovho veta.

 

Minister zahraničných vecí John Kerry v pondelok uviedol, že podpísanie jadrovej dohody s Teheránom je bližšie než kedykoľvek predtým, hoci pred konečným termínom, ktorým je 30. jún, leží ešte veľa práce. Irán by na základe dohody obmedzil svoj jadrový program výmenou za uvoľnenie sankcií.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies