Americký Senát schválil zdanenie internetového predaja

NETKY.SK • 7 Máj 2013, 12:36 • 2 min
Americký Senát schválil zdanenie internetového predaja

WASHINGTON - Americký Senát v pondelok odklepol návrh zákona, ktorý umožňuje zdanenie internetového predaja. Nové legislatívne nariadenie tak ešte čaká búrlivá diskusia v rámci Snemovne Reprezentantov.

slovakia

left justify in out

Podľa súčasnej americkej legislatívy môžu jednotlivé štáty žiadať vyberanie dane z predaja len od spoločností, ktoré vlastnia fyzické obchody alebo majú partnerské predajne v rámci hraníc štátu. Nový zákon by umožnil štátom, aby žiadali zaplatenie dane z predaja aj od spoločností, ktoré nie sú fyzicky prítomné v krajine kupujúceho.

Návrh zákona podporuje množstvo prevádzkovateľov kamenných obchodov a maloobchodných sietí ako Wal-Mart či Best Buy, vlády niektorých amerických štátov a Demokrati. Podporu mu však vyslovil aj internetový gigant Amazon. Ten totiž aj teraz platí dane vo väčšine štátov, pretože v nich má svoje distribučné centrá či kancelárie. Medzi kritikov nového nariadenia patria veľkí internetoví predajcovia ako eBay či Overstock. 

Zákon by síce jednotlivým štátom umožňoval, aby dane vyberali, no nezaväzoval by ich k tomu. Výnimku by navyše dostali spoločnosti, ktoré za hranicami domovského štátu ročne predajom zarobia menej ako 1 mil. USD. Podľa analytikov je zhruba 30-percentná pravdepodobnosť, že bude návrh zákona schválený do konca roka. Naráža totiž na silnú opozíciu, a to prevažne v Snemovni Reprezentantov, ktorú kontrolujú Republikáni. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona