Americký senát schválil Toma Pricea do funkcie ministra zdravotníctva

NETKY.SK • 10 Február 2017, 13:47 • 2 min
Americký senát schválil Toma Pricea do funkcie ministra zdravotníctva

WASHINGTON - Americký Senát potvrdil dnes nomináciu 62-ročného Toma Pricea na post ministra zdravotníctva. Nového ministra senátori vo funkcii odobrili pomerom hlasov 52:47.

slovakia

left justify in out

Price je vyštudovaným ortopedickým chirurgom a šesťnásobným kongresmanom za štát Georgia. Podobne ako nový americký prezident Donald Trump je aj on ostrým kritikom reformy zdravotníctva odchádzajúceho demokratického prezidenta Baracka Obamu, známej ako Obamacare.

 

Trump ešte počas predvolebnej kampane vyhlásil, že ako hlava štátu zruší dôležité zákony a nahradí ich inými, čo sa týka aj Obamacare. Zákon z roku 2010 meniaci dobrovoľné zdravotné poistenie na povinné označil za katastrofu.

 

Price bude mať teraz kompetenciu tento zákon pozmeniť, zatiaľ čo bude čakať na jeho úplné zrušenie, ktoré už prisľúbil republikánmi ovládaný Kongres. Hlasovanie o Priceovej nominácii ešte minulý týždeň bojkotovali demokrati zastúpení v senátnom výbore pre financie. Odvolávali sa pritom na kontroverzné správy ohľadne jeho finančného pozadia, ktoré sa objavili v amerických médiách.

 

Republikánski senátori, ktorí majú vo výbore väčšinu, sa však následne dohodli na dočasnom zrušení pravidla, na základe ktorého musí byť na hlasovaní prítomný minimálne jeden demokrat a Priceovu nomináciu podporili.

 

Predošlý americký prezident Barack Obama považuje presadenie zákona o ochrane pacientov a dostupnej zdravotnej starostlivosti za jeden zo svojich najväčších vnútropolitických úspechov. Podľa republikánov však nový systém dobre nefunguje a príliš rozširuje právomoci federálnej vlády na úkor občanov a jednotlivých štátov.

 

Podľa nedávnych prieskumov verejnej mienky si približne polovica Američanov myslí, že reformu Obamacare treba zrušiť. Vďaka novým opatreniam totiž získalo 20 miliónov dovtedy nepoistených Američanov zdravotné poistenie, ale platiť si ho bude musieť teraz väčšina občanov USA. Obamacare predpokladá okrem iného aj úspory nákladov na zdravotnú starostlivosť, odstraňuje znevýhodňovanie chorých pri poisťovaní a zavádza daňové úľavy pre poistencov.

 

Zákon týkajúci sa zdravotnej starostlivosti bol prijatý v roku 2010 hlasmi demokratov, ktorí vtedy ovládali Kongres. Republikáni, ktorí medzičasom získali väčšinu v Snemovni reprezentantov a neskôr aj v Senáte, viackrát hlasovali za zrušenie zákona, avšak nedokázali prehlasovať prezidentské veto. Americký najvyšší súd tiež podporil kľúčové aspekty reformy Obamacare.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona