Americký Senát schválil návrh rozpočtu na roky 2014-15

NETKY.SK • 19 December 2013, 09:27 • 2 min
Americký Senát schválil návrh rozpočtu na roky 2014-15

WASHINGTON - Americký Senát v stredu prijal kompromisný návrh rozpočtu na nasledujúce dva roky, ktorý zmierňuje niektoré automatické škrty vo výdavkoch štátu a minimalizuje riziko ďalšieho vládneho shutdownu. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Návrh rozpočtu, schválený v demokratmi ovládanom Senáte v pomere 64:36, ešte musí podpísať prezident Barack Obama. Návrh rozpočtu počíta s výdavkami pre rok 2014 vo výške o čosi viac než 1 bilión amerických dolárov, čo je o približne 45 miliárd dolárov viac v porovnaní s požiadavkou republikánov.

Ako uviedla agentúra AP, ekonómovia na základe schváleného návrhu rozpočtu predpokladajú, že dokument pomôže naštartovať americkú ekonomiku a táto by mohla v blízkej budúcnosti rásť tempom, ktoré si krajina nepamätá od prepuknutia hospodárskej krízy pred šiestimi rokmi. Zatiaľ čo sa hospodársky rast v krajine tento rok držal na približne 2,4 percentách, tempo rastu na budúci rok by sa mohlo zrýchliť na 2,9 percenta, čo by predstavovalo zatiaľ "najzdravšiu" hodnotu od roku 2005.

Očakáva sa, že kompromisný návrh podnieti podniky k väčším investíciám a vytváraniu nových pracovných miest, nakoľko im dovoľuje rozvíjať sa bez hrozby ďalšieho uzavretia amerických federálnych úradov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies