Americký Senát schválil daňovú reformu presadzovanú Trumpom

NETKY.SK • 2 December 2017, 08:52 • 2 min
Americký Senát schválil daňovú reformu presadzovanú Trumpom

WASHINGTON - Senát amerického Kongresu schválil v noci na sobotu tesnou väčšinou daňovú reformu presadzovanú prezidentom Donaldom Trumpom.

slovakia

left justify in out

Návrh z dielne Republikánskej strany prešiel hlasovaním v pomere 51 ku 49, pričom je stále potrebné jeho zosúladenie s verziou schválenou v novembri Snemovňou reprezentantov, informovali agentúry AP a DPA.

 

V prípade definitívneho schválenia pôjde o prvú rozsiahlu reformu daňového systému Spojených štátov za posledné tri desaťročia, ako aj o najväčší vnútropolitický úspech pre Trumpa od jeho nástupu do funkcie v januári tohto roka. Podľa DPA je teraz vysoká šanca, že kompromisnú verziu zákona bude môcť podpísať ešte pred Vianocami.

 

Podobne ako v Snemovni reprezentantov, aj hlasovanie v Senáte prebehlo takmer výhradne po straníckej línii. Za návrh nehlasoval ani jeden člen Demokratickej strany a k odporcom sa pridal aj republikánsky senátor Bob Corker zo štátu Tennessee, ktorý označuje rastúce zadlženie krajiny za hrozbu pre národnú bezpečnosť.

 

Navrhovaná reforma má priniesť zníženie daňového zaťaženia predovšetkým pre podniky a jednotlivcov s vyššími príjmami, takže z nej budú mať prospech najmä bohatí. Očakáva sa tiež, že náklady na reformu do desiatich rokov zvýšia rozpočtový deficit USA o 1,5 bilióna dolárov (1,26 bilióna eur).

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona